Magyar üzletember a leggazdagabb romániai médiavállalkozó

A nagyváradi Teszári Zoltán Románia leggazdagabb médiavállalkozója a Capital jövő héten megjelenő Top 300-as listája szerint, amelyet a paginademedia.ro szemlézett.

Az RCS&RDS távközlési szolgáltató tulajdonosának vagyonát 560 millió euróra becsülik, és legalább olyan diszkrét, mint amilyen gazdag. Cége piacvezető a kábeltelevízió- és internet-szolgálatásban, ám az üzletember az elmúlt húsz évben mindössze egyetlen alkalommal mutatkozott meg a nyilvánosság előtt.

Teszári Zoltán az utóbbi időben kiterjedt médiabirodalmat épített ki. A Digi TV-hez tartozó csatornák (Digi 24, Digi Life, Digi World, Digi Sport) elindítása után nagy hallgatottságú rádiókat (Pro FM és Info Pro) vásárolt, jelenleg pedig egy országos kereskedelmi csatorna beindítását is tervezi.

A második leggazdagabb médiatulajdonosok a B1 Tv ötven százalékát birtokló Păunescu-fivérek, akiknek vagyonát 200 millió euróra becsülik, és akik nyilván nem a sajtóból gazdagodtak meg (mint ahogy Teszári sem).

A harmadik helyen a jelenleg börtönbüntetését töltő Dan Voiculescu áll a Top 300-as listán. Az Intact tröszt tulajdonosának vagyona 180-200 millió euróra csökkent, amióta meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással, és kártalanítania kellett a román államot.

Kapcsolódók

Kimaradt?