Hentes múzeum nyílik Marosvásárhelyen

Csütörtökön nyílik meg Marosvásárhelyen a múzeumként és látványműhelyként is működő hentesbolt, amellyel erősíteni szeretnék a város turizmusát.

A hentes múzeumot a Petry cég valósítja meg, amely az 1990-ben nyílt üzletét újítja fel. A múzeumban olyan látványhentes műhelyt rendez be, ahol az érdeklődők betekinthetnek a hentesáruk készítésébe, sőt a saját, szülőktől, nagyszülőktől örökölt receptjeiket is bevihetik, a szakemberek azok alapján elkészítik a család ínyencségeit.

Az Erdély-szerte egyedülálló elképzelést Petri Endre, a cég 1990-es újraindítója és Varga-Pál Petri Zsolt jelenlegi vezetője mutatta be.

A Petri céget már a 19. századtól jegyzik, Petri Zsigmond, Petri Endre dédnagyapja indította be 1879-ben. Az 1989-es rendeszerváltást követően több évtizedes kényszerszünet után, 1990-ben a Rákóczi-lépcső alatti ingatlanban hozták újra létre. Ezt az épületet újították most fel és ott rendezik be a boltot, ahol a márkanévként ismertté vált Petry-termékeket kínálják, illetve azoknak a környékbeli kistermelőknek nyújtanak lehetőséget termékeik forgalmazására, akik ezt máshol nem tehetik meg.

Az üzlet egy másik részében múzeumot rendeznek be, ahol a családi ereklyéket állítják ki, az érdeklődők megismerhetik a család háromszáz éves történetét is. A látványműhelyben egy üvegfalon át követhetik a látogatók, ahogy a kolbász, a szalámi készül.

Kimaradt?