370 millió eurót fizethet vissza Románia a lezárt sztráda miatt

A Nagyszeben-Szászváros közötti sztrádaszakasz teljes építési költségét is visszafizetheti Románia az Európai Uniónak, ha jövő év végéig nem tudja kijavítani a kivitelezési hiba miatt használhatatlanná vált 12 kilométeres szakaszt és a teljes autópályát átadni a forgalomnak.

Amennyiben az útügyi hatóságok az építtetővel közösen nem tudják befejezni időre a munkát, Románia 370 millió eurót fizethet vissza az uniónak – írja a Hotnews.  

A dél-erdélyi sztráda megépítései költségeinek 85 százalékát vissza nem térítendő támogatásból biztosították. A támogatási szerződés szerint ez 1,64 milliárd lejt jelent, ami megközelítőleg 370 millió eurónak felel meg.

Az autópálya tavaly novemberben átadott szakaszát teljesen el kell bontani és újjá kell építeni, ezt az az autópálya-társaság szakértői jelentése is megerősítette. Az említett szakaszt szeptember elején zárták le, a forgalmat pedig a pályával párhuzamos országútra terelték. A szakértők megállapították, hogy 8-10 méteres mélységben víz szivárog be a sztráda alá, és ez okozza a felszínen megjelenő repedéseket. A szakértők a pálya 60-as kilométerénél a burkolat és az alapozás teljes elbontását, és a vízelvezetés utáni újraépítését javasolták. A hiba kijavításának már nekiláttak, egyelőre 200 méteres szakaszon hordták el a földet.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?