Kiűznék az importált termékeket a hazai élelmiszerüzletekből

Arra kötelezi a szenátus által kedden elfogadott tervezet az élelmiszerüzleteket, hogy legkevesebb 51 százalékban román hústerméket, zöldséget és gyümölcsöt forgalmazzanak, vagyis az importált termékeik aránya legtöbb 49 százalék lehet.

A drasztikus korlátozást előíró jogszabályt egy szociáldemokrata szenátor nyújtotta be a parlamentbe, és az élelmiszer-kereskedelemről szóló törvényt egészíti ki. A tervezetet a képviselőháznak meg kell szavaznia ahhoz, hogy életbe lépjen.

A javaslat szerint 25-től 50 ezer lejig terjedő bírsággal sújtható az a kereskedő, aki a szigorú előírást megszegi. Eredeti változatában a törvény csak a szupermarketekre vonatkozott, ám a szenátus gazdasági bizottsága kiterjesztette valamennyi élelmiszerüzletre.

A tervezet csupán decemberben és januárban oldja fel részben a kereskedőket a korlátozás alól: ebben a két, téli hónapban 70 százalékos arányban forgalmazhatnak import gyümölcsöt és zöldséget.

A törvényt korábban a kormány negatívan véleményezte, és a szenátus mezőgazdasági bizottsága is elutasította. A tervezet indoklása szerint a szigorítás bevezetése kedvezően hat a hazai mezőgazdasági termelőkre, munkahelyeket teremt, és ezáltal nőnek az adóbevételek is. A Hotnews által megkérdezett szakértők szerint a törvény uniós rendelkezésekbe ütközhet.

Kimaradt?