Versenyképességben Románia megelőzi Magyarországot

A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) legfrissebb versenyképességi rangsorában Románia az 53. helyezést érte el, míg Magyarország 3 helyet rontva a 63. helyet foglalja el.

Az Európai Unió versenyképessége is tovább romlott a 2014-es 4,74-es átlagpontszámról 4,63 pontra, nagyrészt a máltai, ciprusi és horvát visszaesésnek köszönhetően. Az EU két legfőbb versenytársával szembeni lemaradás továbbra is igen tetemes; a 28 tagállam átlagos pontszáma csak a makrogazdasági mutatókban jobb, mint Japáné és csak a makrogazdasági mutatókban és az egészségügyi-, meg alapoktatásban előzi meg az USÁ-t – írja a vs.hu.

A jelenlegi globális rangsor így néz ki:

  1. Svájc
  2. Szingapúr
  3. Egyesült Államok
  4. Németország
  5. Hollandia
  6. Japán
  7. Hongkong
  8. Finnország
  9. Svédország
  10. Egyesült Királyság

A régió országainak többsége Magyarország előtt helyezkedik el a listán: Csehország a 31., Lengyelország a 41., Románia az 53., Bulgária az 54., Szlovénia az 59.

Amiben jók vagyunk, és amiben nem

Románia tehát a 140 országból az 53., 4.3-as átlagos pontszámmal. A legjobb eredményt az egészségügyi-, meg alapoktatásban (7-ből 5,5) és makrogazdasági környezetben (5,4) kaptuk meg.

A legrosszabb adatok a az innováció területén mérhetők (3,2 pont).

Amit mérnek

A kutatás 3 fő versenyképességi terület 12 alkategóriájában mérte fel az államokat:

  • Fundamentumok: intézményi háttér, infrastruktúra, makroökonómiai környezet, egészségügy és alapoktatás
  • Hatékonyságnövelő tényezők: felsőoktatás és szakképzés, árupiaci hatékonyság, munkaerő-piaci hatékonyság, pénz- és tőkepiacok fejlettsége, technológiai háttér, piacméret
  • Innováció és komplexitás: üzleti-gazdasági komplexitás, innováció

Kimaradt?