Nagyon eladósodtak a romániai háztartások

A romániai háztartások több mint egyharmada tartozik a közműveknek, a mobilszolgáltatóknak vagy a bankoknak. Csehországban ez az arány mindössze 5 százalék.

Hiába nőtt az átlagbér és a minimálbér, hiába kedvezőek a makrogazdasági mutatók, tavaly több romániainak volt lemaradása fontos költségek fizetésével, mint egy évvel korábban. Az Országos Statisztikai Hivatal által összeállított, Románia lakosságának életkörülményei című kiadvány adatai szerint 2014-ben a hazai háztartások 37,6 százalékának volt tartozása a közművek, a bankok vagy a bérelt ingatlan tulajdonosa felé.

Legtöbben a villamosműveknek (53,6%) tartoztak, de szinte ugyanannyi háztartás (53,3%) van legalább egy hónappal lemaradva a közköltségek fizetésével. A telefonszámlát a felhasználók 32,2 százaléka fizeti ki késve. A banki hitelek terén a késve törlesztők aránya 9,6 százalék, míg a lakbér terén a háztartások mindössze 1,5 százalékának van lemaradása. E két utóbbi területen azért lényegesen jobbak az eredmények, mivel az összlakosság relatív kis része lakik albérletben, illetve vett fel hitelt. A háztartások jelentős része több szolgáltatónak is tartozik. Egyetlen év leforgása alatt az adósok aránya több mint hat százalékkal nőtt, 2013-ban ugyanis még csak a háztartások 31 százalékának voltak egy hónapnál régebbi kifizetetlen számlái.

 Az Országos Statisztikai Hivatal kiadványából kiderül, hogy nemzetközi viszonylatban kifejezetten rosszul állunk. 2013-ban csupán három EU tagállamban, Görögországban, Bulgáriában és Cipruson volt magasabb az adósok aránya. Figyelembe véve az ország általános gazdasági helyzetét, nem meglepő, hogy a rangsort toronymagasan Görögország vezeti, ahol a háztartások 45 százaléka nem fizeti időben a számlákat. Déli szomszédunknál 36, a mediterrán szigetországban pedig 34 százalék volt az adósok aránya. Közvetlenül utánunk Horvátország és Magyarország áll a listán, 31, illetve 26 százalékkal.

A régióban Csehországban és Szlovákiában a legnagyobb a pénzügyi fegyelem, ami valószínűleg kapcsolatban van az életszínvonallal is, a számlákat késve kiegyenlítők aránya csupán 5, illetve 8 százalék. Csehország kivételével a rangsor alján kivétel nélkül jóléti társadalmak tanyáznak: Svédország (6%), Németország, Luxemburg és Hollandia (5%), valamint Nagy-Britannia (4%).

 

Kimaradt?