Workshop tábort szerveztek fiatalok okosítására

Augusztus 28 és 30. között zajlott Sepsibesenyőn a Junior Business Club által szervezett 6. Workshop tábor. A rendezvényen 50 résztvevő volt jelen, akiket 17 előadó látott el hasznos információkkal és tanácsokkal.

A programot különböző témakörökre osztották azzal a céllal, hogy a résztvevők minél több vállalkozói területről informálódjanak: „olyan  tapasztalt és sikeres vállalkozókat, könyviteli szakértőket, tanácsadókat, informatikusokat, ügyvédeket, designereket és gazdasági szervezetek vezetőit hívtuk meg, akik számára fontos a vállalkozói kultúra eljuttatása az ifjúsághoz. A tábori környezet lehetőséget adott arra, hogy barátságos hangulatban tanuljunk  és a jövőre nézve meghatározó kapcsolatokat építsünk.” - közölte Karácsony Zsolt, a Workshop főszervezője.

Bagoly Miklós, az ASIMCOV elnöke a nemrégiben megvalósított HUB típusú irodát ismertette, ahová kezdő vállalkozókat várnak. Bogdan Laura, az RMKT Kovászna Megyei fiókszervezetének elnöke a múltbeli tevékenységekről és jövőbeni tervekről számolt be, Erős Lóránt, az RMKT Ifjúsági Frakció (RIF) vezetője, beszédében a JBC-vel való szoros szakmai kapcsolatáról és az általuk szervezett aktivásokról ismeretett. Az interaktív beszélgetéseket Ficz Antal tréner hasznos tippeket adott arról, hogyan határozzuk meg céljainkat és miképpen osszuk be megfelelően az időt. Debreczeni László, könyviteli szakértő, két olyan fiatal segítségével mutatta be a cégalapítással járó feladatokat, akik nemrégiben jegyeztették be cégjeiket.

A résztvevők újdonságokat, statisztikai adatokat, a trendhez kapcsolódó információkról értesültek. “Öt gazdasági területet jártunk körül, amelyek a következők: mezőgazdaság, termelési és szolgáltatói tevékenységek, turizmus, innováció és IT” - tájékoztattak a szervezők.

Vas Esztertől, a LAM Alapítvány képviselőjétől megtudták, az állattenyésztési pályázatoknál nagy gondot okoz a trágyagazdálkodás, ez miatt sajnos több pályázatot is elvágnak. A környékünkön lévő legjelegzetesebb növények amelyekre pályáznak: a krumpli, a búza és a kukorica. Az IT és innováció szekció meghívottjai, az IT PLUS Cluster tagjai érdekes információkkal szolgáltak a résztvevőknek. Orbán Balázs, a Red Rock Tech projektmenedzsere előadásában az IT szakmában történő partnerválasztásra, valamint ebben a doméniumban történő munkaerő toborzására fektette a hangsúlyt. A munkatársak megtartásának érdekében a fizetések mellett szem előtt kell tartani a cégen belüli személyes kapcsolatokat, egy jól működő belső rendszer kiépítését és fejlesztését, valamint a megfelelő munkakörülmények biztosítását.

Rácz Attila informatikai üzletfejlesztő és tanácsadó a start-up-okról mint lehetőségről tett említést. Székelyföldön kevés sikeres start-up van, mivel környezetünkben ez még új fogalomnak számít, ezért fontos annak népszerűsítése amelyet előadónk felvállalt. Egy jó start-up példa erre Rácz Attila Magic Solution KFT.-je , amely egy új mobiltelefonos üzleti alkalmazást fejlesztett ki. György Zsolt, a Cosys Computer Systems szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég vezetője, motivációs és sokatmondó üzeneteket hagyott a résztvevők fejében. A bizalom, az őszinteség és az alázat kötelező minden vállalkozó számára. Manapság a korrektség az egyik legjobb garancia cégünk minősítéséről, úgy munkatársaink, mint partnereink és fogyasztóink fele is. Fontos a megígért és precíz határidők, feladatok betartása.

Sebestyén Kinga, a Nőileg felelős kiadója kijelentette, a férfi maradjon meg férfinek, a nő pedig nőnek. Nem kell a nőnek férfiasnak lennie ahhoz, hogy komolyan vegyék egy tárgyaláson. Szóvá tette az önkéntesség fontosságát, úgy gondolja, pénz nélkül is lehetünk motiváltak, miközben rengeteget tanulunk.

Damokos Csaba, a nemzetközi világmárkák logóinak az eredetéről és átalakulásairól tartott előadást. A designer többször is kihangsúlyozta a logótervezés elemeinek a precíz és pontos betartását. Előadásában sajáttervezésű logóit is bemutatta.

A termelés és kereskedelem típusú cégmodelleket Boér Lehel (Depo) cégtulajdonossal és Vajna László (Multi Nr kft.) gazdasági igazgatóval járták körbe, Rácz Lilla (Dániel Kastély) és László Endre (Transilvania Tourist Service) a helyi turisztikai lehetőségekről tájékoztattak. Rácz elmondása szerint nem csak szállást biztosítanak az odalátogatóknak hanem arra törekszenek, hogy minél több élményt nyújtsanak az ügyfélnek.

Igyártó Réka, a STORMER reklámügynökség munkatársa számtalan helyi, országos és nemzetközi márka reklámkampányát mutatta be. Höncz László-Dániel ügyvéd a jó szerződéskötés titkáról beszélt, hogy milyen jogi dolgokra szükséges odafigyelnünk alkalmazásnál és partnereinknél. 

Kimaradt?