RMDSZ: a strukturális alapok lehívása közös érdek

Támogatja az RMDSZ azokat az intézkedéseket, amelyekre a negyven civil szervezetet tömörítő Strukturális Alapok Lehívását Ösztönző Országos Koalíció tett javaslatot – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök Bukarestben kedden azt az egyeztetést követően, amelynek témáját az ország eddiginél sikeresebb uniós pályázását előkészítő intézkedések képezték.

Az eseményen a szövetségi elnök mellett Borbély László parlamenti képviselő, a külügyi szakbizottság elnöke is részt vett. 

Az RMDSZ elnöke azt hangsúlyozta: a szövetség minden olyan intézkedést támogat, amely a strukturális alapok lehívása révén az ország fejlődését, az életszínvonal növekedését elősegíti. A civil szervezetek koalíciója által javasoltakat a továbbiakban az RMDSZ belső fórumaiban is előterjeszti véleményezésre – tette hozzá Kelemen Hunor. 

Az ernyőszervezet által bemutatott, a különböző szaktárcák miniszterei által is kedvezően fogadott intézkedés-csomag a következőket tartalmazta:

  • legföljebb 2 százalékos önrész befizetését a non-profit szektorban tevékenykedők számára; 
  • 20 napos kifizetési időtartam biztosítását, valamennyi szükséges okirat benyújtása esetén; 
  • a személyzeti költségekre fordítható folyamatos előfinanszírozás biztosítását a non-profit szektor számára, a projekt gyakorlatba ültetésének teljes időtartamára (a támogatás törlesztő részleteinek összege 30 százalékos legyen a projekt kezdetekor);
  • projekt-felelős megnevezését valamennyi illetékes, a projekt lebonyolításában részt vevő hatóság részéről; 
  • a helyi közigazgatási közbeszerzési eljárásainak pontosítását, rendellenességek esetén pedig ezek számon kérhetőségét a közbeszerzést felügyelő szervek által 
  • töröljék el a projektekben részt vevő, vissza nem térítendő támogatási keretből javadalmazható közalkalmazottak létszámának felső határát. 

A Strukturális Alapok Lehívását Ösztönző Országos Koalíció (Coaliția Națională pentru Absorbţia Fondurilor Structurale) ezekről az intézkedésekről folytat tárgyalásokat valamennyi parlamenti képviselettel rendelkező politikai szervezettel annak érdekében, hogy az ország hatékonyabbá tegye a strukturális alapok lehívását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?