A Domo vezeti a háromszéki cégek toplistáját

A háromszéki cégek elkezdtek kilábalni a gazdasági válságból. Tavaly nőtt az üzleti forgalmuk, növelték alkalmazottaik számát is, viszont enyhén csökkent a profitjuk 2010-hez képest – ez derült ki a legeredményesebb vállalkozók díjazásán. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 19-ik alkalommal állította össze a vezető háromszéki vállalkozók katalógusát, amelyben többek között üzleti forgalom, profit, munkahelyteremtés, környezetvédelem kategóriában rangsorolták az első száz legeredményesebb céget.

Édler András a kamara elnöke a háromszéki gazdaság sarokszámait ismertetve rámutatott: a vállalkozások összforgalma 4,9 milliárd lej volt, ami 7,2%-os növekedést jelent 2010-hez képest. Az alkalmazottak számát is 2,8 százalékkal növelték, ami mintegy 1400 új állást jelent. Ezzel szemben a háromszéki vállalkozások profitja összességében 1,5 százalékkal csökkent tavalyelőtthöz képest.Domo-magazin

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara mintegy 800 vállalkozásnak osztott kiválósági díjakat, amit a jelenlevő 130 cégvezető helyben át is vehetett. Mint kiderült, az üzleti forgalom tekintetében a kézdivásárhelyi cégek vezetnek: a Domo az első 701 millió lejjel, a Nexxon második 125 millio lejjel, a Zarah Moden a harmadik 123 millió lejes forgalommal.

A legjövedelmezőbb háromszéki vállalkozás a Zarah Moden textilipari cég 16,2 millió lejes profittal, második az ugyancsak textilipari RGT 13,1 milliós profittal, harmadik a szigetelőanyagokat gyártó Arcon, amelynek 10,4 milliós profitja volt. A legtöbb alkalmazottat is kézdivásárhelyi cégek foglalkoztatják, így a Domónak 1575-, a Valkesnek 1030-, a New Fashionnak 876 alkalmazottja van.

A kereskedelmi kamara díjazta a legkörnyezetbarátabb céget is, amit a sepsiszentgyörgyi Tega köztisztasági vállalat kapott. A 4890 aktív háromszéki cég közül 829 került bele a legeredményesebb vállalkozások katalógusába, ezek tavaly összesen 3031 millió lejnyi forgalmat valósítottak meg, ami Kovászna megye üzleti forgalmának 60,9 százalékát jelenti.

Kimaradt?