Romlott az életszínvonal Maros megyében

A munkaügyi minisztérium adatai szerint nőtt Maros megyében azoknak a családoknak a száma, akik a garantált minimáljövedelemben (társadalmi segélyben) részesülnek.

A garantált minimáljövedelem, vagy alapjövedelem azt jelenti, hogy a munkavégzéstől függetlenül, alanyi jogon jár valamennyi állampolgárnak azon az elven, - olvasható a transidex.ro hírportál Pénzcsinálók rovatában, hogy az állam által behajtott adókat nem egy alacsony hatékonyságú, nehezen átlátható, sok esetben méltánytalan társadalombiztosítási rendszer működtetésére fordítják, hanem egy szerény, de minimális szükségletekre elegendő jövedelem formájában szétosztják az állampolgárok között. Az elmélet hívei szerint ez nem ösztönözné a munkahelyek elhagyását, ugyanis a minimáljövedelemből éppen csak a legszükségesebbekre telne, a társadalom nagy többsége így továbbra is arra törekedne, hogy dolgozzon. Románia  2014-es költségvetése alapján végzett számítások szerint az ország 19 millió lakosának havonta 210 lejes alapjövedelem junta – tájékoztat a Pénzcsinálók.

A társadalmi segélyek honlapján megtudható, hogy egy személy 142 lej támogatásban részülhet, egy kétszemélyes család 255 lejben, míg a hámszemélyes családnak 357 lej juttatáshoz van joga. A négytagú családnak 442 lej minimálbért juttat az állam, egy öt tagúnak 527 lejt. Személyenként még 31 lejt kap valamennyi személy, ahol ötnél többen alkotják a családot.  

Az adatok szerint Maros megyében 2015 első negyedévében 5,6 százalékkal nőtt a garantált minimáljövedelemben részesülő családok száma. Hasonlóan magas az arány Olt, Argeș, Iași, Dâmboviţa, Bakó, Vaslui, Teleorman, Galac, Buzău  és Dolj megyékben is. Az első negyedévben 31 495 család részesült a garantált minimájövelemben, amely összesen 9 726 613 lej volt, 756 435 lejjel (8,4 százalékkal) több, mint előző év hasonló időszakában.

A nyugdíjasok száma jelenleg Maros megyében 158 ezer, akik közül a legtöbben úgynevezett szociális nyugdíjban részesül, ami nem haladja meg a havi 400 lejt. A Maros megyei nyugdíjpénztár adatai szerint a legnagyobb nyugdíj a megyében hétezer lej.

Kimaradt?