Egyre nőnek a kínai tőzsdepánik hullámai

Miközben Európa a görög válságtól hangos, a Távol-Keleten is egyre nőnek a kínai tőzsdepánik hullámai – írja az investor.hu.

A pekingi tőzsdefelügyelet szóvivője szerdán közleményt adott ki, amelyben arról ír, hogy „irracionális” eladási hullám kezdődött a piacokon. A szerdai kereskedés kezdetén a legfontosabb tőzsdeindex, a Shanghai Composite 8,2 százalékot zuhant. A pánik kezd kigyűrűzni, a hongkongi tőzsde fő mutatója, a Hang Seng index is zuhant.

A kínai deviza értéke nagyot csökkent a dollárhoz képest – március közepe óta nem váltották ilyen rosszul a jüant, mint most. Ahogy a kínai tőzsdeindexek tovább csökkentek, úgy állította le egyre több vállalat a saját papírjainak tőzsdei kereskedését. A tőzsdén lévő vállalatoknak már több mint 40 százaléka függesztette fel a részvényeivel való kereskedést.

Azt egyelőre nem látni, hogy a pánik milyen mértékben érinti majd a világgazdaságot, mindenesetre a régiós indexek csökkenése aggasztó jel. Sokan a kínai tőzsde esését és a kapkodó állami beavatkozást azzal hozzák párhuzamba, hogy egyre inkább lassul a kínai gazdaság, és olyan csontvázak dőlhetnek majd ki a szekrényből, amikre még nincs teljesen felkészülve a világgazdaság – állapítja meg a magyar gazdasági portál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?