banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Fidelity alapkezelő: a görög államcsőd kialakulása valószínű

A piaci szereplők már számítanak egy ideje a görög válságra, így Görögországon kívül kevés erőteljes változást hoz majd a görög népszavazás eredménye - vélik a Fidelity Worldwide Investment elemzői.

Az alapkezelő MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint az európai bankok és biztosítók görög államkötvényeknek való kitettsége elhanyagolható, működési kockázat pedig csak Görögország területén áll fenn, a görög problémák viszont megerősíthetik az euróhoz való ragaszkodást egyes periférikus államokban és ez megakadályozhat más radikális pártokat abban, hogy nagyarányú szavazathoz jussanak.

Az elemzők szerint amennyiben a görögök „igen”-nel szavaznak a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról, egy új, szakértőkből álló kormány születéséhez vezetne, amely kész megállapodni az EU-val és más hitelezőkkel.

Ugyanakkor az Európai Központi Bank (EKB) és a nagy európai országok az előző válsághoz képest alaposabban felkészültek a „nem” szavazatok túlsúlyával járó esetleges Grexitre. Görögország euróövezetből történő kiválása másodlagos negatív hatást okozna például a piaci és fogyasztói hangulatban, nyomás lenne a banki költségeken és nagyobb lenne a hitelezési árrés.

A közleményben Dierk Brandenburg a Fidelity államkötvény-elemzője úgy véli, a népszavazás még nem jelenti automatikusan a Grexitet, de az államcsőd kialakulása valószínű. Ezt követően az eurózóna azonnali válasza arra fog koncentrálni, hogy ne gyűrűzzön tovább a görög csőd hatása, likviditást ajánlanak majd a bankoknak és ha szükséges, átállítják a monetáris lazítást - mondta.

Eugene Philalitis, a Fidelity portfoliómenedzsere szerint a Grexit esetén a befektetők nyugodtabb vizek felé eveznek majd – mint például a hosszú távú állampapír és a készpénz – a piacokon pedig túlkínálat alakul ki. Természetesen egy „igen” győzelemnek jobban örülnének a piacok és az állami döntéshozók, de az elemző úgy véli, most a nemnek nagyobb esélye van.

Az elemző továbbá úgy látja, hogy a kamatláb-csökkentések lehetősége Kínában, valamint a FED döntése jobban lekötik majd a befektetők figyelmét.

Mivel azonban sem a görög helyzet, sem a dollár ereje nem változott, a FED szeptemberi kamatemelésének kicsi esélyét látják a Fidelity szakértői.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?