Brutálisan sokat keres a legjobban fizetett romániai alkalmazott

Nettó 147 ezer eurót keresett havonta tavaly Románia legjobban fizetett alkalmazottja – idézte a Pro Tv  az országos adóhatóság (ANAF) adatait.

Az illető beosztása nem ismert, csak annyit lehet tudni róla, hogy az ingatlanszakmában dolgozik. Az alkalmazottnak 2014-ben összesen több mint 10 millió lej, azaz havi bruttó 188 ezer euró volt a bére. A nettó 147 ezer euróból akár minden nap vásárolhatott volna magának egy Logan gépkocsit.

A második helyezett némi meglepetésre egy villanyszerelő, akinek tavaly 2,1 millió euró volt az éves fizetése. A Pro Tv kiszámolta, hogy ebből az összegből húsz településre lehetne bevezetni az áramot Romániában. A harmadik legjobban kereső alkalmazott egy üzleti tanácsadó, akinek tavaly bruttó 228 eurós órabére volt.

Egy bukaresti fejvadász cég szakértője, Sorina Donisa szerint valójában nincsenek is ekkora fizetések Romániában. „Az összegek vélhetően a különböző bónuszok miatt ilyen nagyok. Ezeket fizetésként jelentettek be a munkáltatók az adóhatóságnál” – magyarázta.

Romániában egyébként 4,2 millió fizetett alkalmazottat tartanak nyilván, és csak 4 százalékuknak nagyobb a fizetése bruttó 5000 lejnél. Jelenleg a bruttó átlagbér 2500 lej körüli összeg.

Kapcsolódók

Kimaradt?