Erdélyi vízzel öntözik a magyarországi vetést

Erdélyből származó vízzel öntöznek több mint 6.000 hektárnyi vetést az anyaországi Békés megyében. A felhasználó a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó, valamint egy vetőmagüzemmel is rendelkező Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.

A magyarországi mezőgazdasági vállalat az Aradi Területfejlesztési Ügynökséggel (ANIF) kötött szerződést a vízszállításról. A Marosból származó víz a folyó Arad megyei szakaszán, egy 36 kilométeres vezetéken jut el a Mezőhegyesi Ménesbirtok földjeire. A magyar fél 28,6 eurót fizet ezer köbméterért. Az ár a szállítási költségből és az Arad Megyei Vízügyi Igazgatóságnak fizetendő díjból áll össze. A szerződés nem rögzíti a szállítandó víz pontos mennyiségét, de minden valószínűség szerint ez meg fogja haladni a másfél millió köbmétert.

„A szerződést egy minimális mennyiségre kötöttük, mivel nem tudjuk, hogy a nyár folyamán hogyan alakul a Maros hozama, s biztosak akarunk lenni abban, hogy a vállalásokat teljesíteni tudjuk. Áprilisban 620 ezer köbmétert leszállítottunk már, s az elkövetkező hónapokban, a hőmérséklet növekedésével és a csapadékmennyiség csökkenésével párhuzamosan ez a mennyiség valószínűleg nőni fog” – nyilatkozta Mircea Purcaru, az Aradi Területfejlesztési Ügynökség igazgatója.

Az ANIF évek óta szállít vizet Magyarországra, egy nyár folyamás átlagosan 3 millió köbmétert. A kivitel volumene 2007-ben volt a legnagyobb, amikor 5,6 millió köbméter vizet pumpáltak át a szomszédba. Hárommillió köbméternyi export esetén a területfejlesztési ügynökség bevétele mintegy 85 ezer euró, mely összeget a szivattyúállomások és vezetékek karbantartására használják fel, mondta Purcaru.  

A határ román oldalán, a hiányos infrastruktúra miatt, kicsi az igény a vízre. Arad megyében az ANIF mindössze 2.500 hektár mezőgazdasági terület öntözésére biztosít vizet, Pécska, Nagylak, Szemlak és Angyalkút települések területén. 1989-ben még kb. 60 ezer hektárt öntöztek Arad megyében, ám a rendszerváltást követően az öntözőrendszerek drámai mértékben leépültek.  

 

Kimaradt?