Sokat bukhat Romániában a két leggazdagabb magyar

Kénytelen tőkeerős partnereket keresni a magyar TriGránit romániai leányvállalata, mivel korábban megvásárolt területeit a vételár feléért tudná csak értékesíteni. 

Regáti és erdélyi ingatlanfejlesztéshez keres partnereket a magyar TriGránit cégcsoport romániai leányvállalata. A cég, melynek részvényesei a leggazdagabb magyarok közé tartozó Csányi Sándor és Demján Sándor is, 382 hektár területtel rendelkezik Bukarestben, Kolozsváron, Brassóban és Konstancán. Ezeket még a gazdasági válság kirobbanása előtt vásárolták ingatlanfejlesztések céljára.

Plázát akartak építeni

A Brassó Vidombák felőli kijáratánál található 2,2 hektáros telekre egy plázát akartak építeni. 200 hektárt Bukarest határában vásároltak meg, egy lakópark számára. A Trigránit a főváros belterületén is rendelkezik egy méretes telekkel, ahova az Esplanada City Center nevű komplexumot tervezték felhúzni, amely lakóépületeket, szállodát és irodaházakat foglalt volna magába. Ezen beruházás értékét 2007-ben 1 milliárd euróra becsülték.

A világgazdasági krízis kitörését követően a Trigránit Development Románia elállt valamennyi tervezett beruházástól. A vállalat a közelmúltban, azt követően kezdett el az ingatlanfejlesztésben érdekelt beruházókat keresni, hogy a telkeket nem sikerült értékesíteni.

Az ajánlatok felárat ígérnek

“Valamennyi ingatlanfejlesztő cég portfóliójában ott vannak a telkeink, tudják, hogy mit szeretnénk, kaptunk is ajánlatokat, de ezek sajnos a felét sem teszik ki annak az árnak, amit fizettünk értük. Sok pénzt fizettünk ezekért a telkekért, nem engedhetjük meg magunknak, hogy feláron értékesítsük őket. Ilyen körülmények között számunkra egy vegyesvállalat létesítése az egyetlen lehetőség” – nyilatkozta a Capital gazdasági hetilapnak Bogdan Macarie, a TriGránit romániai fejlesztési igazgatója.

Elmondása szerint a Bukarestet Konstancával összekötő autósztráda közelében levő 200 hektárra egy logisztikai park kialakításához keresnek partner. Ez a beruházáshoz szükséges tőkét hozná, a TriGránit pedig a telekkel szállna be a vállalkozásba. Hasonló felálláson gondolkodnak a többi ingatlan esetében is.

Megtörténhet ugyanakkor, hogy más irányból érkezik a megoldás, a TPG Capital nevű amerikai befektetési alap ugyanis részvénycsomagot akar vásárolni az anyacégnél. Ha ez megtörténik, akkor a magas kockázattal járó befektetéseket favorizáló alap biztosíthatná a romániai beruházásokhoz szükséges tőkét.

A Trigránit első romániai beruházása a kolozsvári Polus Center volt, melyet Pászkány Árpád telkére építettek, majd a konstancai Maritimo Shopping Center következett. A magyar cégcsoport az egyik legnagyobb közép-európai ingatlanfejlesztőnek számít, jelen van Lengyelországban, Szlovákiában, Horvátországban és Szlovéniában is.      

(A címlapon szereplő kép forrása: fideliu.hu)

Kimaradt?