Görög válság: tovább tárgyalnak Junckerék

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök csütörtökön ismét találkozik Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, miután a német kancellárral és a francia államfővel abban állapodott meg, hogy fokozzák a görög államcsőd megakadályozását célzó megállapodás megkötésére irányuló erőfeszítéseket.

Angela Merkel, Francois Hollande és Alekszisz Ciprasz szerda éjszakába nyúló egyeztetése áttörés nélkül végződött, miközben ezzel egyidejűleg a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő bejelentette, hogy leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív államadós-besorolását.

A Reuters hírügynökség részben politikai színjátéknak nevezte az utóbbi hetekben tartott legmagasabb szintű tanácskozásokat, amelyeknek minden résztvevője igyekszik azt mutatni, hogy elkötelezett a görögöknek reformokért cserébe készpénzt ígérő megállapodás mellett, bárminemű szemrehányást elkerülendő egy esetleges, az euróövezetre és a világgazdaságra egyelőre beláthatatlan következményekkel járó kudarcért.

Mindazonáltal Ciprasz bizakodóan távozott a mintegy kétórás megbeszélésről, és ismét azt hangoztatta, hogy a megállapodás karnyújtásnyi távolságba került. Újságíróknak nyilatkozva kijelentette: európai tárgyalópartnerei megértették, hogy életképes megoldást kell találni, és lehetőséget kell teremteni arra, hogy Görögország a társadalmi kohézió erősítésével lépjen újra a növekedés útjára, egy fenntartható adósságállománnyal. Sem Merkel, sem Hollande nem nyilatkozott a találkozó után.

A német kormány közleményében azt hangsúlyozta, hogy a „konstruktív légkörű” tanácskozáson a hitelezők és a görög kormány közötti tárgyalások intenzívebbé tételéről állapodtak meg. Ez összhangban áll Angel Merkel pár órával korábbi nyilatkozatával, amelyben a német kancellár arra figyelmeztetett, hogy az athéni vezetésnek nem a politikai csúcsvezetőkkel, hanem a nemzetközi hitelezőkkel – az Európai Bizottsággal, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal – kell megegyeznie.

Mindazonáltal Merkel és Hollande is azt hangoztatta, hogy megállapodásra lehet jutni, de ehhez akarat is kell.Már az is eredmény, hogy Ciprasz szerdán tárgyalt az Európai Bizottság elnökével, majd a német és a francia vezetővel, mivel az utolsó pillanatig kétséges volt a találkozók létrejötte. Jean-Claude Junckerrel részletesen áttekintették az adósságtárgyaláson kialakult helyzetet, és abban állapodtak meg, hogy csütörtökön ismét összeülnek. Pierre Moscovici gazdasági biztos bizakodóan nyilatkozott, mondván, hogy minden korábbinál nagyobb az esély egy megállapodásra, ha mindenkiben meglesz az ehhez szükséges politikai akarat. Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke úgy vélte, hogy még van idő arra, hogy Görögország és a nemzetközi hitelezők megállapodásra jussanak az euróövezeti pénzügyminiszterek június 18-i ülése előtt. 


Dijsselbloem is jelezte, hogy az új görög javaslatok nem kielégítőek, de hozzátette, hogy kevés vitás kérdés maradt. A görög kormány helyzetét nehezíti, hogy egy görög bíróság szerdán alkotmányellenesnek minősítette a nyugdíjak 2012-es csökkentését. Az ítélet évente 1,2-1,5 milliárd euróba kerülhet a görög államnak.

A Görögország finanszírozásának meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás alapján a görög kormánynak egyeztetnie kell részletes reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a fizetésképtelenség által veszélyeztetett országnak. A határidő június 30.

Kimaradt?