Kevés a megrendelés, hanyatlik az építőipar

Tavaly a román építőipar a bruttó nemzeti összterméknek (GDP-nek) csupán 6,3 százalékát adta, ami 1,8 százalékos visszaesést jelent a 2013-as helyzethez képest. A mélyrepülés fő oka, hogy az elmúlt években az állam lényegesen kevesebbet költött infrastrukturális fejlesztésekre, mint korábban.

Bár tavaly a román gazdaság európai viszonylatban is figyelemre méltónak számító, 2,8 százalékos növekedést produkált, egyes ágazatok továbbra sem tudnak kilábalni a válságból. A gyengélkedés az építőipar esetén a legszembetűnőbb. 2014-ben az ágazat összesített forgalma 39,6 milliárd lej volt, közel 3 milliárddal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ilyen gyenge eredményt utoljára 2011-ben értek el az építők, mikor is a forgalom 39,4 milliárd lejt tett ki.

A gazdasági világválság kitörésének évében, 2008-ban, a hazai építőipar forgalma, összehasonlítva a jelenlegi szinttel, még szédítő magasságban járt, 56,3 milliárd lejt tett ki.  Az iparág gyengélkedése megmutatkozik az alkalmazottak számának tekintetében is. Hét évvel ezelőtt még több mint 414 ezren dolgoztak az ágazatban, tavaly ellenben, a hivatalos adatok szerint, csak 348 ezren. Az építőipar jelenleg 70 ezerrel kevesebb embernek biztosít kenyeret, mint a krízis kitörésekor, és sovány vigasz, hogy a munkavállalók száma 2013-hoz viszonyítva mintegy 1000 fővel nőtt.

A vezető építőipari vállalatok többségének tavaly a forgalma és a nyeresége is csökkent. A piacvezető osztrák Strabag 2013-ban 1 milliárd lejt meghaladó forgalom mellett 96,3 millió lejes nyereséget könyvelhetett el, ám tavaly a forgalma már csak 753 millió lej, a profit pedig mindössze 6,3 millió lej volt. A másik végletet az olasz Astaldi képviseli, melynek a forgalma egy év alatt 318 millió lejről 470 millióra nőtt. 

Beindulhat a növekedés

Mindezek fényében nem meglepő, hogy az építőipar aránya a bruttó hazai terméken belül hét éve szinte folyamatosan csökken. 2008-ban még húzóágazatnak számított, a GDP 10,9 százalékát adta. 2013-ban még a bruttó hazai termék 8,1 százaléka származott az építőiparból, ám tavaly ez 6,3 százalékra csökkent, ami a legnagyobb arányú visszaesés az utóbbi években.

A Ziarul Financiar gazdasági napilag becslései szerint a 36 ezer hazai építőipari vállalkozás közül kb. 5000 fizetésképtelen. A szakemberek úgy vélik, az ágazat gyengélkedése elsősorban annak tudható be, hogy az elmúlt években az állam lényegesen kevesebbet költött infrastrukturális fejlesztésekre, mint korábban. Az idei év, úgy tűnik, növekedést hoz az ágazatban, az első hónapokban ugyanis több nagyvállalat is a forgalom élénkülését tapasztalta.  

 

Kimaradt?