Telefonos chat-appal hódít egy kolozsvári csapat

Kolozsvári csapat mobiltelefonos applikációja indult a világ meghódítására – számolt be néhány napja az Origo. A fejlesztő Halcyon Mobile társalapítóját és ügyvezető igazgatóját,Szabó Leventét a MimeChat újításairól, az okostelefonokra írt szoftverek piacáról kérdeztük.

Miben tér el a MimeChat a többi hasonló alkalmazástól?

Nincs hasonló alkalmazás jelenleg a piacon. A Snapchat az (eltűnő) képekről szól, társai a „stickerekről“, matricákról, a MimeChat viszont alkalmazás egy teljesen más felhasznalói élményt nyújt az animált avatárok által. A Snapchat, Whatsapp, LINE és más, hasonló alkalmazásoktól abban tér el, hogy a felhasználó az úgynevezett „emojik“ helyett virtuális „személyekkel“, hasonmásokkal, avatárokkal, vicces animációkkal fejezheti ki magát.

Kikből áll a csapat?

A MimeChat elgondolás megvalósításához a Halcyon Mobile egész csapata hozzájárult, különböző időközönkben. Ez a harmadik saját termékünk, az első, a Dollarbird, egy személyes pénzügyeket kezelő alkalmazás, amely nagy sikernek örvend világszerte, úgy a felhasználók, mint az online sajtó körében. Manapság is több ezer aktív felhasználónk van, nagyon sokan szeretik, sőt az FWA (Favourite Website Awards - Kedvenc Honlap Díj) Mobile of the Day díját is elnyertük vele. Egy másik termékünk a Tweet7, amely úgyszintén Mobile of the Day díjat nyert 2014-ben. 

http://www.youtube.com/watch?v=-dQ5wyX5KVA

Külső szemlélőként azt gondolom, hogy az okostelefonok szoftverpiaca alkalmas a kis tőkével rendelkező, de innovatív vállalkozások számára. Ez valóban így van?

Igen, szerintünk a piac nagyon is alkalmas innovatív vállalkozásokra, még ha nincs is néha az a tőke, ami szükséges lenne a gördülékeny és innovatív munkavégzéshez. A pénz segít, és növeli az esélyeket, viszont nem feltétlenül az a lényeg ebben az ökoszisztémában. Nem hiába gondoljuk azt, hogy több kolozsvári, erdélyi, vagy kelet-európai csapat kellene legyen, amely globális közönségnek célzott alkalmazásokat gyárt. Szerintünk meg lehet csinálni, innen is. Nagyobb tőkével rendelkezni és a Silicon Valley-ből csinálni mindezt biztosan növelné az esélyeket, viszont minden, ami alapszinten szükséges a sikerhez, adott itt is.

Milyen fejlesztésekre készültök a MimeChat kapcsán, esetleg milyen új applikációk kidolgozására?

Sok tervünk van a MimeChat alkalmazással kapcsolatban. Jelenleg nem tervezünk új alkalmazást, a meglévőkön fogunk továbbra is dolgozni, hogy még jobbá tegyük azokat és még több felhasználót célózzunk meg velük.

A chat, az emotikonok, gifek stb. megváltoztatják a nyelvet, sokak szerint rossz irányba, sokak szerint pedig jót tesznek neki. Van valamilyen ehhez fűződő világnézet, filozófia az applikáció mögött?

Személy szerint nem látok semmi negatívat ebben, hiszen mind új lehetőséget adnak, hogy gazdagabban, frappánsabban fejezhessük ki magunkat egy folyton mozgásban levő, online környezetben. Mint minden technológia, alapjában véve nem jó és nem rossz, inkább attól függ, hogy hogyan használjuk ezeket. „Múltbeli szemmel“ nézve úgy tűnhet, hogy túl drasztikus változás, „jelen szemmel“ nézve csak egy természetes továbbfejlődése/átalakulása a dolgoknak...

Kimaradt?