Az év második felében indul a kataszterezési program

Az év második felében indítaná el a kormány Romániában a földterületek tulajdonjogi problémájának megoldására vonatkozó ingyenes telekkönyvezési programot – tájékoztatott Seres Dénes Szilágy megyei parlamenti képviselő a jogszabályról, amelyet a parlament alsóháza nagy többséggel fogadott el az elmúlt héten.

Az RMDSZ politikusa elmondta, hogy a törvény értelmében, Romániában 2016. december 31-ig a bírósági körzetek mellett létrehoznak legalább egy kataszteri hivatalt és ingatlanhirdetési, valamint ügyfélszolgálati irodát, amelyek jogi személyiség nélkül a helyi kirendeltségek hatáskörében működnek. Az irodák feladata, hogy felgyorsítsák az ingatlanok telekkönyvezési folyamatát, hiszen jelenleg nagy gondot jelent a birtoklevelek kibocsátása.

A képviselő kifejtette, hogy egy vissza nem térő lehetőségről van szó, hiszen ezúttal a kormány által indított program keretében ingyenesen lehet telekkönyveztetni minden olyan ingatlant, amely eddig nem szerepelt a kataszteri nyilvántartásban.

„Fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy az érdekelt személyek kövessék figyelemmel az önkormányzatokban zajló telekkönyvezési folyamatokat, hiszen az országos program nem indul egyszerre minden településen. A törvény előírja, hogy Területi Kataszteri Hivatalok alakulnak, amelyek feladata lesz ezeket a benyújtott igényeket nyilvántartásba venni és mielőbb orvosolni. Ugyanakkor az egyik legfontosabb hozadéka ennek a törvénynek az, hogy ingyenesen bonyolítják le a hagyatéki eljárást gyorsított ügymenetben” – fogalmazott a törvényhozó

Hozzátette: annak érdekében, hogy az uniós támogatásokra pályázóknak folyósíthassák a pénzalapot, Romániában mindenkinek fel kell mutatnia az adott ingatlan tulajdonjogára vonatkozó dokumentumot, hiszen ezek nélkül eleshetnek a támogatásoktól.

Kapcsolódók

Kimaradt?