Tervezet: készpénzben kapod a visszajárót, ha kártyával fizetsz

A nyugaton már évtizedek óta működő cash-back (visszajáró készpénz) rendszert vezetné be az a törvénykezdeményezés, amelyet az RMDSZ dolgozott ki. A cash-back lényege, hogy bankkártyás fizetés esetén a vásárló készpénzes visszajárót kérhet a kereskedőtől.

„Minden ember alapvető joga, hogy saját vagyonával belátása szerint rendelkezzen, ám Romániában sok esetben gondokkal szembesülünk, amikor a pénzhez való hozzáférés kérdéséről beszélünk. A bankautomaták alacsony száma és elhelyezése miatt sok bankkártya-felhasználó kerül olyan helyzetbe, hogy külön erőfeszítéseket kell tegyen annak érdekében, hogy saját pénzéhez hozzáférjen. Ezen a helyzeten kíván könnyíteni az RMDSZ törvénytervezete" – nyilatkozta Molnár Zsolt Temes megyei parlamenti képviselő a bankkártyák felhasználási módját szabályozó törvénykezdeményezés kapcsán. 

„A rendszer működése lehetővé teszi, hogy bankkártyás vásárlás esetén a vásárló egy bizonyos összeget, úgymond visszajárót kérjen a kereskedőtől, majd a bankkártyát a két tétel, a megvásárolt termékek árával és a visszajáró mennyiségének összegével terhelik. Így a bankkártyás vásárlás esetén készpénzhez juthatnak a bankkártya-tulajdonosok olyan helyzetekben, amikor nem áll rendelkezésre sem bankfiók, sem bankjegykiadó automata" – magyarázta Molnár Zsolt a rendszer működését. 

A törvénytervezet szerint a kiadott tételeket a kereskedők a kasszában levő készpénzből fedezik maximum 300 lej nagyságú tételig, majd ezeket az összegeket a bankkártyákat kiállító bankokon keresztül kapják vissza. Amennyiben a kereskedőnek nem áll rendelkezésére a kért összeg, kisebb összeget kell felajánlania a vásárlónak.

„Az európai tendenciák szerint egyre kevesebb készpénz kerül forgalomba. Románia azonban nincs felkészülve erre a váltásra, még sok helyen kizárólag készpénzzel lehet fizetni. Tekintettel arra, hogy a bankfiókok és -automaták lefedettsége alacsony és egyre többen kapják bankkártyára fizetésüket, nyugdíjukat, gyakran krülhetünk olyan helyzetbe, hogy készpénz nélkül maradunk. Ilyenkor fel kell keresni egy bankjegykiadó automatát, amely különösképp vidéki környezetben komoly erőfeszítést jelent. Erre a helyzetre kínál áthidaló megoldást a cash-back rendszer, hisz a bankkártyás fizetési lehetőség egyre több helyen áll rendelkezésre" – részletezte a kezdeményezés indokait a képviselő.

Kimaradt?