„Levesen él” három magyar fiatal Kolozsváron

Shaorma vagy hamburger helyett levesekkel csábítja az embereket három fiatal magyar vállalkozó kolozsvári gyorsétkezdéje, amely a maga nemében első volt Erdélyben. A kezdeti nehézségekről és a terjeszkedési terveikről a Souper alapítóival beszélgettünk.

Két évvel ezelőtt három szatmárnémeti barát, Bertóti Lóránt, Szabó Szabolcs és Kása Zsolt, úgy döntöttek, nem akarnak többet alkalmazottként dolgozni, inkább saját vállalkozást indítanának. Mivel mindhárman külföldön szerzett gazdag vendéglátóipari tapasztalatokkal rendelkeztek, kézenfekvő volt, hogy étkezdét nyissanak.

„A shaormát meguntuk, valami újszerűt szerettünk volna. Budapesten láttam egy levesekre specializálódott gyorsétkezdét, megtetszett az ötlet. Azt gondoltuk, hogy ott már telített a piac, Szatmár pedig túl kicsi” – meséli Szabó Szabolcs. „Kolozsvárról tudtuk, hogy fejlődő nagyváros, tele egyetemistákkal. Tényleg a nulláról indultunk, még helyismeretünk sem volt, ismerősöknél érdeklődtünk, melyik a legforgalmasabb környék, kiültünk az utcára, figyeltük, merre jár több ember” – fűzi hozzá Kása Zsolt.

Rossz időzítés

Végül a Deák Ferenc (Eroilor) utcában béreltek ki egy helyiséget, s 2013 augusztusában megnyílt a Souper, mely akkoriban az egyetlen levesekre szakosodott kifőzde volt Erdélyben. A befektetés értéke 14-15 ezer euró volt, mivel nem dúskáltak a pénzben, csak a legszükségesebbekre költöttek. Utóbb rájöttek, hogy a nyitást a lehető legrosszabbul időzítették.

„A kezdeti időszak katasztrófális volt, kihalt volt a város. Tízliteres fazekakban főztük a levest, a nap végén a felét kiöntöttük. Csak mi hárman dolgoztunk a cégnél, a munka nem volt sok, annál nagyobb volt a stressz. Kész csoda, hogy átvészeltük az első hónapokat. November volt az első hónap, amelyet sikerült nullára kihoznunk. A környéken dolgozó irodisták mentettek meg, akkoriban ők tették ki a vásárlók legnagyobb részét” – emlékezik vissza Kása Zsolt a kezdeti nehézségekre. Reklámkampányra vagy szembeötlő cégérre nem futotta, kizárólag a Facebookon reklámozták az étkezdét. Ez utóbbi jó ötletnek bizonyult, jelenleg is napról-napra feltöltik az aktuális menüt.

Tavaly tavasszal aztán elkezdett fellendülni a forgalom, s a tendencia tartósnak bizonyult. Immár 10 ember dolgozik a Souperben, s a levest már nem 10, hanem 30 literes fazékban főzik, naponta kb. 200 liter fogy el. A vendégek összetétele is változott, most már minden korosztály képviselteti magát, a kétévesektől kezdve a nyugdíjasokig, mondják a társtulajdonosok. 

130 féle leves

„A Souper egyesíti magában egy a la carte étterem és egy gyorsétterem jellemzőit. 4-6 leves van a menüben, mindennap más. Van, aki mindennap bejön, ha nem változtatnánk a menüsort, ránk unnának. 130 félét készítettünk mostanáig, köztük olyan különlegességeket, mint az ananász- és a banánleves. Mi intézzük a bevásárlást is, azt főzzük, amit a piacon találunk, frissen. Mivel a leves magában nem elég, salátákkal és szendvicsekkel egészítjük ki a menüt” – magyarázza Szabó Szabolcs, aki a Souper egyik szakácsa. A leveseket eldobható pohárban szolgálják fel, aminek két előnye van: elvihetőek és nem kell őket elmosni.

Dizájnolás, terjeszkedés

Mivel a modell bevált, a Souper üzemeltetői a terjeszkedésen gondolkodnak, már ki is néztek egy újabb helyiséget Kolozsvár belvárosában. Mielőtt azonban ezt megnyitnák, egy központi konyhát akarnak kialakítani, hogy az éttermekben csak a kiszolgálás történjék. A közeljövőben tervezik a már meglévő étterem felújítását, dizájnosabbá tételét, jelenleg ugyanis eléggé puritán.

Kolozsváron egyelőre nincs közvetlen konkurenciájuk, ám Temesváron már nyílt egy hasonló profilú étkezde, s valószínűleg csak idő kérdése, hogy ez a kincsesvVárosban is bekövetkezzen. “Fel vagyunk készülve arra, hogy lesz konkurenciánk. Nem félünk, motiválni fog bennünket” – jelenti ki Bertóti Lóránt, Szabó Szabolcs pedig hozzáteszi, túl vannak már az időszakon, mikor úgy gondolták, hogy könnyű munkából fognak megélni.

Kimaradt?