Szerdán szavaz a parlament a magáncsődről

Napokon belül jogerőre emelkedhet Romániában a magáncsőd intézménye, miután a képviselőház szerdán előreláthatóan áldását adja a tervezetre. A sokat vitatott jogszabálynak az a célja, hogy egy fizetésképtelenné vált magánszemély adósságát 5 évre lehessen átütemezni egy csődbiztos felügyelete alatt.

Ez idő alatt nem lehet végrehajtást elrendelni, de az adósságra kamat és büntetőkamat sem számolható fel. A magáncsőd intézményét a legnagyobb vehemenciával a bankok támadták, érvelésük szerint a jogszabály drámaian rombolja majd a hiteltörlesztési fegyelmet, hiszen sokan megpróbálják majd kihasználni ezt a kiskaput, és nem fizetik majd be az esedékes összegeket. A tervezetet a Nemzetközi Valutaalap is keményen bírálta: a washingtoni székhelyű hitelező szerint a lépés az ország pénzügyi stabilitását is veszélybe sodorja.

Sokan amiatt aggódtak, hogy a rengeteg csődkérelem megbénítja majd az ország igazságszolgáltatását, ezért a törvényt végül módosították – bíróságra csak akkor kerülnek majd a magáncsőd-ügyek, ha végrehajtásra kerülne sor.

Kapcsolódók

Kimaradt?