Összeomolhat a nyugdíjrendszer a külföldi idénymunka miatt

A családra és a nyugdíjrendszere nézve is káros hatása van annak a gyakorlatnak, hogy tömegesen vállalnak külföldön mezőgazdasági idénymunkát tavasszal a hazai szakképzetlenek, hívta fel a figyelmet Kelemen Tibor.  

A Kovászna megyei Munkaerő Elhelyezési Ügynökség (AJOFM) igazgatója szerint a nyugat-európai országok ilyenkor nyitják meg kapuikat az idénymunkások előtt, és nem ellenőrizik, hogy ezek a személyek törvényesen vállalnak-e munkát, mert nélkülük nem lenne, aki a földeken dolgozzon.

Tapasztalatok szerint ebben az időszakban nagy a munkaerőpiaci fluktuáció, mert nagyon sokan utaznak külföldre 2-3 hónapos mezőgazdasági munkát vállalni, hiszen ez idő alatt többet keresnek, mint itthon egy év alatt.

A rendszer általában úgy működik, hogy aki már az elmúlt években volt, az visszamegy régi munkaadójához, de viszi magával megbízható ismerőseit is, magyarázta Kelemen Tibor. Hozzátette, az emberek többsége legkésőbb télire hazatér, és a külföldön összekuporgatott pénzét itthon hatékonyabban költi el.

Ennek a gyakorlatnak viszont az a veszélye, hogy a szülők itthon hagyják gyerekeiket, akik ezt a mintát tanulják meg, és nagy valószínűséggel felnőttkorban ők is ezt a megoldást választják. A másik veszélye, hogy hosszútávon összeomolhat a hazai nyugdíjrendszer, mutatott rá a háromszéki munkaügyi szakember.

Csökkent a munkanélküliség

Hozzátette: a tavasz beköszöntével Kovászna megyében is csökkent a munkanélküliségi mutató, ami április végén 5,98 százalékos volt. Hivatalosan 5372 állástalant tartanak nyilván Háromszéken, de csak 864-en jogosultak munkanélküliségi segélyre. Kelemen Tibor szerint áprilisban 392 személyt alkalmaztak a háromszéki cégek, ezzel szemben 600-an léptek ki a rendszerből, nagy részük külföldön vállal idénymunkát.

A szakember szerint előfordul, hogy szakképzett személyek egyik napról a másikra felmondanak munkahelyükön, és külföldre mennek idénymunkát vállalni. Ők nem is kerülnek be a munkanélküliek nyilvántartásába, mert ha közös megegyezéssel vagy maguktól mondanak fel, nem kaphatnak állami támogatást, másrészt pedig a jó szakembereket itthon újra alkalmazza régi munkaadójuk, vagy hazatérve, más cégnél találnak állást.

Kimaradt?