Az első negyedévben 1,4%-kal nőttek az ipari megrendelések éves szinten

Az első negyedévben 1,4 százalékkal nőttek az ipari megrendelések a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte pénteken az országos statisztikai intézet.

A növekedés a tartós használati cikkek iparának köszönhető, amely 23 százalékkal bővült. Márciusban éves szinten 1,1 százalékos növekedést jegyeztek a tavalyi év harmadik hónapjához képest, havi bontás szerint az ipari megrendelések 10 százalékkal nőttek februárhoz képest.

Az első negyedévben az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele is 2,5 százalékkal nőtt a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A kitermelőiparban jegyezték a legnagyobb, 6,3 százalékos bővülést. Márciusban az ipari vállalatok árbevétele 2,8 százalékkal bővült a tavalyi év harmadik hónapjához képest.

Idén a kormány 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Az Európai Bizottság áprilisban és május elején is enyhén javította a román gazdaság idei várható teljesítményére vonatkozó előrejelzését, így az eredetileg közölt 2,5 százalék helyett Brüsszel most 2,8 százalékos gazdasági növekedésre számít.

Kapcsolódók

Kimaradt?