Így növelné az RMDSZ az egészségügyi alkalmazottak fizetését

Kilenc szavazaton múlt a szenátusban annak az adótörvénykönyvet módosító indítványnak az elfogadása, amely 16 százalékos jövedelem-kiegészítést biztosított volna az egészségügyi, illetve a szociális ellátásban dolgozók számára – számolt be László Attila szenátor.

Az RMDSZ hírlevele által idézett politikus a történtek ellenére reális esélyt lát arra, hogy a javaslatot a képviselőház majd elfogadja. Mint ismert, a szenátus már megszavazta az adótörvénykönyvet, a jogszabályt jelenleg az alsóház szakbizottságai tárgyalják.

 „Azoknak az informatikusoknak példájára alapozva fogalmaztuk meg ezt a módosító indítványt, akik már 11 éve személyi jövedelemadó-mentességet élveznek. Mivel az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozók fizetései sem versenyképesek, jövedelmi helyzetükön akarunk segíteni, hiszen nem mehetünk el szótlanul amellett a tény mellett, hogy mára az egészségügyi dolgozó hiányszakmának számít. Az informatikusok számára bevezetett adókedvezmény bizonyítottan leállította az elvándorlási folyamatot, sőt Románia informatikai nagyhatalommá is vált” – részletezte az RMDSZ elképzeléseit László Attila.

A szenátora emlékeztetett: a romániai átlagbér csupán a 18,7 százaléka az EU-s átlagfizetésnek. „Első lépésként hatékony módszernek tartjuk ennek a jogszabálynak a bevezetését, tudván, hogy előttünk áll már egy erre vonatkozó sikeres példa” – tette hozzá.

 

Kimaradt?