Élénk volt a turizmus az ortodox húsvét hétvégéjén

A romániai turisták összesen 8,3 millió eurót költöttek üdülésre a múlt hét végén megünnepelt ortodox húsvét alkalmából, ebből 7 millió eurót belföldön - közölte kedden az idegenforgalmi munkáltatók szövetsége.

Mint ismert, az ortodoxok és a görög-katolikusok a hétvégén ünnepelték a húsvétot, ebből  az alkalomból több munkaszüneti nap járt a lakosságnak. A turisták főként a belföldi üdülőtelepeket részesítették előnyben, ahol 105 ezren vették igénybe a kereskedelmi szálláshelyeket. Ők összesen 7 millió eurót költöttek. Külföldön pihent további 5 ezer román turista, akik 1,3 millió eurót fordítottak erre a célra.

A munkáltatói szövetség emlékeztet, hogy tavasszal a húsvéti és a május 1-jei szabadnapok alkalmából van lehetőségük az embereknek egy-egy hosszú hétvégét eltölteni üdüléssel. A lakosság csökkenő vásárlóereje következtében az idén is - akárcsak tavaly - az emberek zöme választásra kényszerült, és csak egyszer megy üdülni.

A belföldön pihenők többsége (65 ezer személy) húsvétkor a faluturizmust részesítette előnyben. Ők a Törcsvár, Szeben és Máramaros környéki panziókban töltötték a hosszú hétvégét, de sokan keresték fel a moldvai Bukovina, és a dél-romániai Vrancea térségét is. Az ország egyik turisztikai központjának számító Prahova-völgyét mintegy 22 ezren látogatták, 18 ezren a fürdőtelepek  kereskedelmi szálláshelyein szálltak meg.

A húsvétot külföldön töltő román turisták száma csökkent az előző évekhez képest, kedvelt célpontjuk volt vallásos jelentősége miatt Róma, Athén és Jeruzsálem, de a legtöbben Bulgáriába és Görögországba utaztak.

Kimaradt?