Az EU a világ legnagyobb nemzetközi segélyezője

A számok tanúsága szerint a 28-ak és az Európai Unió együttesen az összes úgynevezett hivatalos fejlesztési támogatás több mint felét folyósították. Az unió és tagállamai a tavalyi év folyamán az egy évvel korábbihoz képest 2,4 százalékkal több, mindösszesen 58,2 milliárd euró értékben nyújtottak segítséget más államoknak.

2005-ben az azt vállalták a tagállamok, hogy az idei év végére a bruttó nemzeti jövedelem 0,7 százalékára emelik az általuk fizetett támogatás arányát. A tagállamok állam- illetve kormányfői ezt tavaly nyáron is különösen fontosnak tartották, ám a bizottság szerint ezt a célkitűzést aligha sikerül elérniük – írja a vg.hu.

Tavaly 11 EU-s ország növelte segélyezési tevékenységét, és négy olyan tagállam van, amely a  0,7 százalékos célt meghaladó mértékben juttatott 2014-ben más országoknak segélyeket: Svédország, Luxemburg, Dánia és az Egyesült Királyság.

A hivatalos nemzetközi segítségnyújtás 16 uniós országban csökkent, abszolút értéken viszont 15 tagállam összesen 3,4 milliárd euróval fokozta nemzetközi segélyezési tevékenységét, míg 13 tagállam 1,3 milliárd euróval csökkentette azt.

Kimaradt?