Megszállják Bukarestet az elégedetlen gazdák

Az elmaradt agrártámogatások miatt nagyszabású tüntetést szerveznek a gazdák Bukarestben november 7-én.protesttarani2

A Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesületének elnöke, Ötvös Mózes a maszol.ro-nak elmondta: jövő szerdán négy autóbusszal, mintegy 200 személyt szállítanak a fővárosba, de minden megyéből érkeznek Bukarestbe elégedetlen gazdák.

Tájékoztatása szerint kérik a kormánytól, tartsa be azt a korábbi ígéretét, hogy teljes mértékben kifizeti az országos szinten 219 millió euróra rúgó agrártámogatásokat. A háromszéki szakember szerint az idei szárazság miatt nehéz helyzetbe kerültek az állattartók és mezőgazdászok, és az állami támogatások nélkül nem tudják fenntartani az ágazatot.

Ötvös Mózes rámutatott: egy tehén után 600 lejes támogatást ígértek, de csak 500 lejt fizettek, egy juh után 400 lejes lenne a szubvenció, de a gazdáknak 200 lejt fizettek, a területalapú támogatásoknak csak felét törlesztették ezidáig.

Kovászna megyében közel 6500 gazda igényelt állami támogatást, amely kárpótolja őket a szárazság miatt tönkrement termények miatt. A háromszéki Mezőgazdasági Igazgatóság adatai szerint 8581 mezőgazdász lett volna jogosult a hektáronkénti 100 lejes támogatásra, de csak 77,5 százalékuk igényelte ezt. Amint arról beszámoltunk, akinek legalább egy hektár földje van jogosult a hektáronként 100 lej kárpótlásra, de a támogatást csak legtöbb tíz hektárig folyósítják, tehát akinek 10 hektárnál több földje van az is csak ezer lejt kap. A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba szerint az igénylések alapján összesen 27.817 hektár földre nyújt kárpótlást az állam. A gazdák még ebben a hónapban hozzájuthatnak pénzükhöz, a kifizetésben részt vevő három bankon keresztül. A háromszéki gazdák kevésnek tartják a hektáronkénti száz lejes támogatás, amely csekély mértékben enyhíti a károkat, hiszen a térségre jellemző krumpli és cukorrépa kultúrákra sokkal több pénzt kellett befektetni, mint a gabona-földek esetében.

Kimaradt?