Hol a legolcsóbb a szállás? Hol a legdrágább?

Szállásárak tekintetében két szomszédunk a világ legolcsóbb országai közé tartozik, de Erdély magyarlakta vidékein sem kell mélyen a zsebébe nyúlnia annak, aki panzióban tölti az éjszakát. Legolcsóbban olyan egzotikus országokban lehet megszállni, melyek még nem kerültek be a tömegturizmus vérkeringésébe.

A hotelscombined.com szakportál összeállította azon országok listáját, ahol a legolcsóbban, illetve a legdrágábban juthatnak szálláshoz a turisták. A rangsor összeállításakor a portál adatbázisában szereplő 800 ezer szálló, panzió és hostel árait vették figyelembe a 2014 májusa és augusztusa közötti időszakban.

Amint az várható volt, legolcsóbban olyan egzotikus országokban lehet megszállni, melyek még nem kerültek be a tömegturizmus vérkeringésébe. A legkevesebbet átlagban Bolíviában kell fizetni, majd Laosz és Nepál következik, Peru az ötödik, Kambodzsa pedig a hetedik.

A tízes listára felkerült két balkáni állam, Macedónia (4.) és Szerbia (6.), valamint Szlovákia (8.) és Litvánia (10.) is. A másik végletet, legalábbis a szobaárak tekintetében, a Maldív-szigetek jelentik, melyet két másik óceáni turistaparadicsom, a Seychelles-szigetek és Aruba követ. Legdrágább európaiként Monaco a negyedik helyen áll, megelőzve Mauritiust, Francia Polinéziát, a Bahamákat és a Cook-szigeteket.

Mi a helyzet a romániai szálláshelyekkel?

Mivel a hotelscombined csupán két tízes listát hozott nyilvánosságra, az nem derül ki, hogy Románia hogy áll. A kizárólag hotelekkel foglalkozó hotels.com portál adatai szerint Románia Európa olcsó országai közé tartozik.

Nálunk egy hotelszobáért átlagban 72 angol fontot, szinte 100 eurót kell fizetni egy éjszakára, ami körülbelül 40 százaléka a Monacoban fizetendő 198 fontnak. Magyarország még nálunk is olcsóbb a 68 fontos átlagárral.

A hotelszobák átlagára az EU-n belül Szlovákiában, Bulgáriában, Lengyelországban és Litvániában a legalacsonyabb, 65 és 62 font között változik. Elgondolkodtató, hogy az évente turisták millióit vonzó Thaiföldön az átlagos szállodai ár 4 fonttal alacsonyabb mint Romániában.   

Az erdélyi és partiumi nagyvárosokban, Kolozsváron, Nagyváradon, Nagyszebenben, Temesváron ritka az a szálláshely ahol egy éjszaka ára 100 lej alatt van, de egy-egy központi fekvésű, jobb panzióban megtörténhet, hogy 200 lejt is elkérnek.

Vidéken a panziók, vendégházak, kulcsosházak teszik ki a vendéglátó-ipari kapacitás tetemes részét, melyeknek árfekvése alacsonyabb. Torockón, Kalotaszegen, Szovátán, Parajdon vagy a Gyilkos-tónál már napi 40-50 lejért (9-11 euróért) civilizált körülmények között lehet megszállni. Ez valamivel kevesebb, mint amennyit Bulgáriában, Montenegróban vagy Macedóniában kell kifizetni egy éjszakáért egy hasonló kategóriájú szálláshelyen.   

Kapcsolódók

Kimaradt?