Befektetőként nincs jelen külföldön Románia

Románia 1990 óta összesen kevesebbet fektetett be külföldön, mint Magyarország 2003 óta bármelyik évben, a lengyel befektetések volumene pedig több mint 40-szer haladja meg a román tőkéjű beruházásokat.

2013-ban a romániai vállalatok 119 millió dollár értékben fektettek be külföldön. A külföldön történő magyar beruházások értéke ennek mintegy hússzorosa, 2,2 milliárd dollár, a cseh invesztícióké pedig 3,2 milliárd dollár volt. A térség államai közül messze a legtöbb külföldi beruházást az osztrák tőke eszközölte, 13,9 milliárd dollár értékben.

A helyzet hasonló akkor is, ha az elmúlt negyedszázadot egészében vizsgáljuk. 1990 óta a román cégek mindössze 923 millió dollár értékben fektettek be a határon túl. Ezzel szemben 2003 óta egyetlen olyan év sem volt, hogy a külföldi magyar befektetések volumene ne haladta volna meg az 1 milliárd dollárt.

Románia esetében 2006 volt a legjobb év, amikor a külhoni beruházások 423 millió dollárt tettek ki. Ugyanabban az évben a lengyel vállalatok 8,8 milliárd, a csehek pedig 1,4 milliárd dollár értékben eszközöltek külföldi befektetéseket. A magyar cégek legjobb éve 2012 volt, 11,3 milliárd dollárral. 24 év leforgása alatt a magyar cégek befektetései 38,3 milliárd dollárt tesznek ki, ami alig több mint 1 milliárddal marad el a lengyel befektetésektől.

Ugyanazon időszakban a csehek 16,5 milliárd dollárt invesztáltak külföldön. A térség vezető gazdasága ezen a téren is Ausztria, 213,5 milliárd dollárral. A külföldi román befektetések a hazai GDP mindössze 0,5 százalékát teszik ki, míg Lengyelország esetében 7 százalék, Magyarország esetén pedig 30 százalék az arány.

A külföldi tőke beáramlásának tekintetében Románia már távolról sincs annyira lemaradva, mint a külföldön történő befektetések területén. A rendszerváltás óta nálunk 75,8 milliárd dollárt tesznek ki a külföldi befektetések, míg Magyarországon 94,7 milliárdot, Csehországban 101,4 milliárdot, Lengyelországban pedig 183,9 milliárd dollárt.

A legnagyobb magyar befektetők a MOL, az OTP és a Gedeon Richter. Mindhárom vállalat jelen van Romániában, a MOL piaci részesedése 15, az OTP-pedig mintegy 2 százalék. A Gedeon Richternek gyógyszergyára van, Marosvásárhelyen, valamint egy országos gyógyszertárhálózata. A MOL és az OTP is – amelyekben a magyar állam kisebbségi tulajdonos – jelentős piaci tényezők a közép-kelet-európai térségben, előbbinek Ázsiában és Afrikában is vannak érdekeltségei. 

A legnagyobb lengyel befektető a KGHM bányaipari- és a PKN Orlen kőolajipari vállalat. Előbbinek Kanadában, Chilében és Grönlandon, utóbinak Kanadában, Csehországban, Németországban és Litvániában vannak befektetései.

Közép-Kelet-Európában úgy tűnik, nincs összefüggés a gazdaság fejlettsége és a hazai tőke ereje, a külföldre irányuló befektetések volumene között. A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint a régió legnagyobb külföldi befektetője, Lengyelország esetében az egy főre eső GDP 13.435 dollár, amivel ugyan megelőzi Magyarországot (13.388 dollár), de tetemesen le van maradva Csehország mögött (18.871 dollár). Szlovákia, Litvánia és Lettország, bár befektetőkként nem számottevőek, szintén jobban állnak, 17.706, 15.649, illetve 15.187 dollárral. 

 

 

Kimaradt?