Hamarosan rendelhető a szlovák repülő autó

A szlovákoknál készülő repülő autóról évek óta lehet hallani, több ízben ígérték már a forgalmazás beindítását, konkrét dátum azonban még nem hangzott el. Mostanáig.

A napokban ugyanis megszólalt a készítő vállalkozás vezetője, Juraj Vaculik, aki az Engadgetnek azt ígérte: 2017-től „néhány tízezer euróért” már rendelhető lesz a közúti és légi közlekedése egyaránt alkalmatos gépezet - írja a HVG.

A szerkezetről legutóbb tavaly októberben lehetett hallani, amikor a fejlesztők arról számoltak be, hogy a harmadik generációs modell túl van az első tesztrepüléseken, amelyeken hibátlanul teljesített.

https://www.youtube.com/watch?v=kzYb68qXpD0

Az AeroMobil kompozit anyagokból készül, a hat méter hosszú jármű szélessége behajtott szárnyakkal csupán 2,24 méter, míg a pár másodpercig tartó nyitás után 8,32 méteres fesztávval rendelkezik. A meghajtásáról egy négyhengeres, vízhűtéses, benzinnel működő Rotax 912-es motor gondoskodik, amely autós üzemmódban 160 kilométer/órás sebességig gyorsíthatja az Aeromobilt, a levegőben pedig az óránkénti 200 kilométeres tempót is elérheti.

Kapcsolódók

Kimaradt?