Ennyi PC és mobileszköz fogyhat idén

Mintegy két és félmilliárd PC, ultrahordozható gép, tablet és telefon fog 2015-ben gazdára találni – áll a Gartner legfrissebb előrejelzésében.

A piackutató tavaly még azt mondta, hogy az erős eredmények bizakodásra adnak okot, és visszaigazolják számításaikat, hogy a konzumer költés kezd visszatérni a piacra. 2014 utolsó három hónapja azért is volt fontos időszak, mert kétévnyi folyamatos esés után az volt az első – minimálisan ugyan, 1 százalékkal – emelkedést mutató negyedév – írja a hwsw.hu.

Az erős dollár viszont alaposan keresztbe tehet a gyártóknak. A friss becslés alapján újabb negatív év jöhet, 2,4 százalékos visszaeséssel (306 millió darabra), mert a gyártók a helyi valuták dollárhoz viszonyított gyengülése miatt komoly áremeléseket hajtottak és hajtanak végre, ez pedig várhatóan halasztott vásárlásokhoz és így kisebb eladásokhoz fog vezetni.

A tabletekből és kettő az egyben gépekből 237 millió fogyhat idén, ez 4,3 százalékkal lenne magasabb az előző évi mennyiségnél. A korábbi évekre jellemző meredek növekedés a piacok telítődése miatt egyértelműen eltűnt, a kategória 2015-re várt teljesítényére az egyre nagyobb okostelefonok (phabletek) és hibrid gépek is visszatartó hatással vannak.

A mobiltelefon-piac (okos- és butatelefonok együttesen) 3,5 százalékkal 1,9 milliárd darabosra nőhet.

Kimaradt?