Több orosz gázt kap Európa péntektől

Péntektől az orosz Gazprom az eddiginél 58 százalékkal több, azaz napi 174,3 millió köbméter orosz gáz EU-ba való tranzitjára kérte fel az ukrajnai gázrendszer irányítóját – írja a vg.hu.

Az erről kötött megállapodás a napi mennyiségnek csak a ±4,5 százalékos ingadozását teszi lehetővé az uzsgorodi (ungvári) kompresszorállomáson, az Ukrajna többi, nyugati határi kompresszorállomásán pedig legfeljebb ±6,5 százalékost. Ha a Gazprom túllépi a határokat, akkor az érintett szállítási napi előtt 36 órával igazolnia kell, hogy megfelelő mennyiségű gázt tárol, illetve rendelkezik a szükséges, extra gázmennyiséggel.

A Naftogaz közlése szerint azonban a Gazprom nem tárol gázt ukrán területen, és előzetesen extra mennyiségről sem értesítette a gázszállító társaságot. „Ha a Gazprom nem tartja be pontosan a tranzitszerződés feltételeit, akkor Ukrajna nem tud felelősséget vállalni az ilyen rendelés végrehajtásáért.” – áll a Naftogaz közleményben, amely értelmében a vállalat teljesíteni kívánja a Gazprom kérését.

Az eladó szóvivője, Szergej Kuprijanovtól is kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint cége megkapta a Naftgaztól a márciusban vásárlandó orosz gáz árát, előre. A 15 millió dollárból napi 45,6 millió köbméter gáz küldhető, amit további öt napon keresztüli értékesítést tesz lehetővé.

Kimaradt?