Ezek az országok vannak a legnagyobb bajban

Az infláció egy olyan kór, amely tönkretehet egy társadalmat - vélte Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász. Ha még a magas munkanélküliséget is hozzáadjuk az egyenlethez, a végeredményt a közgazdaságtudomány egy meglehetősen kevéssé szakmai kifejezéssel, a nyomorral írja le.

A gazdasági okokból fakadó szenvedés idén Venezuelában, Argentínában, Dél-Afrikában, Ukrajnában és Görögországban lesz a legerőteljesebb, legalábbis a Bloomberg pénzügyi adatszolgáltató gyűjtése, az úgynevezett nyomorindex szerint – írja a Napi Gazdaság.

Ukrajna esetében az ország keleti részén dúló háború okoz óriási mértékű gazdasági károkat. Az oroszbarát szakadárok és a karhatalom közötti feszültség mind az inflációt, mind a munkanélküliséget növeli, e kettős csapás miatt pedig az ukránok kerültek a lista negyedik helyére.

Nem javult a "top" 3 helyzete, Venezuela, Argentína és Dél-Afrika nagyjából ugyanannyira van pocsék állapotban, mint tavaly. A csődbe jutott Venezuelában még az ukrán rátát is négyszeresen fogja túlszárnyalni a fogyasztói árak emelkedése 2015-ben: a jóslatok szerint 78,5 százalékos lesz az infláció.

Görögországban az ötödik, Spanyolországban a hatodik, Portugáliában a tizedik, Olaszországban a tizenegyedik legnehezebb helyzetben lesznek idén a lakosok. A csoport ötödik tagja, Írország sokkal jobb helyzetben van a Bloomberg-lista tizenhatodik helyén, köszönhetően az átlagnál jóval magasabb egy főre jutó GDP-számával. Az 51 vizsgált országban ugyanis átlagosan 31 ezer dollárnál alig magasabb ez a mutató, míg az íreknél megközelíti a 49 ezret.

Kimaradt?