Románia megkezdi a földgáz szállítását Moldovának

Románia megkezdi a földgáz szállítását szerdán a romániai Jászvásár (Iasi) és a moldovai Ungheni között a tavaly felavatott gázvezetéken - közölte a  Hotnews.ro hírportál Chiril Gaburici moldovai miniszterelnök keddi bejelentését idézve.

Moldova több mint egymillió köbméter földgázt vásárol Romániától, amiért ezer köbméterenként 255 dollárt fizet, míg Oroszországból idén 332 dolláros áron importálja a gázt – idézte a lap Valeriu Rusut, a moldovai gazdasági miniszter-elnökhelyettes tanácsosát.

A román vezetők több ízben hangsúlyozták, hogy enyhíteni akarják Moldova Oroszországgal szembeni energetikai kiszolgáltatottságát, ezzel is segítve a – többségében szintén román nyelvű - szomszédos ország európai integrációs törekvéseit. A két ország közötti gázvezetéket tavaly augusztusban, a moldovai függetlenség napján avatták fel. Iurie Leanca akkori moldovai kormányfő kifejezte reményét, hogy két éven belül a moldovai és a román villamosenergia-hálózatot is sikerül összekötni.

A volt szovjet tagköztársaság földgázszükségletét eddig több mint 90 százalékban orosz importból fedezte. A román-moldovai gázvezeték maximális áteresztő kapacitása elérheti az évi másfél milliárd köbmétert, így akár Moldova teljes földgáz-szükségletét fedezheti román importból.

Jelenleg a román import gázzal csak Ungheni térségét, néhány tízezer háztartást lehet ellátni. A moldovai román gázvezeték építését Chisinau felé akarják folytatni, hogy valós alternatívát teremtsenek az orosz Gazprom részleges tulajdonában lévő jelenlegi hálózattal szemben.

A 42 kilométeres Jászvásár-Ungheni gázvezeték 26 millió eurós költséggel épült, ebből 7 millió az európai uniós támogatás, a többi Románia hozzájárulása.

Kapcsolódók

Kimaradt?