Ennyit drágultak négy év alatt az alapélelmiszerek

Átlagban 20 százalékkal drágultak az alapélelmiszerek az utóbbi négy évben, s bár az utóbbi hónapokban az üzemanyagok ára csökkent, egy átlagkeresetű személy havi bevételének felét így is élelmiszerre és utazásra költi – derül ki a statisztikai hivatal adataiból.

Az alapélelmiszerek ára évről évre növekedett, egyes termékeknek megkétszereződött. Míg egy kilogramm rizset 2011-ben 3,60 baniért is meg lehetett venni, mára már 7 lejt kell kiadni érte. A tej ára is megnőtt, 2,70-ről 4,50 lejrere. Tíz darab tojásért 2011-ben 5 lejt kértek, most már 7,70 lejt kell fizetni értük. A zöldség és gyümölcs átlagban 10 százalékkal drágult 2011-hez képest.

A sertéshús a kevés élelmiszer egyike, amelynek ára csökkent az utóbbi időben: kilogrammja 4 lejjel lett olcsóbb az utóbbi években.

Jelentősen drágult az üzemanyag is: egy liter gázolaj ára 2011-ben 4,97 lej volt, tavaly már 6,30 lej/literesáron tankolhattunk, s bár az utóbbi félévben a kőolaj ára felére csökkent, mégis a gázolaj jelenlegi ára 5,60 lej. A statisztikai hivatal adatai szerint a 20 százalékos élelmiszer-dráguláshoz képest az átlagfizetés az utóbbi négy évben csak 18 százalékkal nőtt.

Jövőre mind az élelmiszerek, mind az üzemanyagok ára csökkenhet a jövedéki adó és a hozzáadottérték-adó (TVA) csökkentésének köszönhetően. A hús, hal, zöldség és gyümölcs TVA-ja a tervek szerint 9 százalék, míg más termékek és szolgáltatások adója 20 százalékos lesz. Az üzemanyagok jövedéki adóját is csökkentené a kormány 20 százalékkal. 

Kimaradt?