Felpörgött a tequila iránti kereslet

Mexikó nemzeti itala, a tequila iránt az elmúlt években nemzetközileg is megnőtt a kereslet, a tavalyi forgalom pedig átlépte a korábbi álomhatárt.

"A kék agávéból készült mexikói ital, a tequila exportjának értéke tavaly meghaladta az egymilliárd dollárt. Egyértelműen optimizmusra ad okot a kivitel növekedése, hiszen a kimagasló minőségű szeszes ital − az elképesztő profit mellett − országunk jó hírét is erősíti: ha az emberek értékelik a tequilát, közvetve Mexikót is elismerik. Így nemzetünk itala immár nemcsak a sajátunk, hanem az egész világé" – nyilatkozta a Tequila Iparági Kamara képviselője.

A kamara szerint a tequilaexport volumene idén további 3 százalékkal növekszik, így akár a 180 millió litert is elérheti. A globális kivitel gyarapodása javarészt a távol-keleti piac bekapcsolódásának, főként a kínai piac növekedésének köszönhető.

A tequila sokáig a koktélok fő alkotóelemeként volt ismert vagy egy gyors shotként, némi só és citrom kíséretében. Mára azonban átalakultak az italfogyasztási szokások, és világszerte egyre több minőségi italt forgalmaznak, így a tequilát is lassan kortyolva, kísérő nélkül is egyre több helyen fogyasztják. Elérhetővé váltak az olyan, 100 százalékban kék agávét tartalmazó prémium márkák, mint az el Jimador Reposado vagy az Anejo, amelyek vak kóstoláson is több arany minősítést is szereztek. Az előbbit minimum két hónapig és maximum egy évig, az utóbbit legalább egy évig érlelik tölgyfa hordóban, amitől az ital borostyánszínt kap, ízleléskor pedig karamell- és vaníliaaroma fedezhető fel benne.

Kimaradt?