Újra ébredeznek Európa nagyvállalatai

A régóta várt európai talpra állás jelei mutatkoznak az elmúlt egy, másfél évben, kezdenek magukra találni Európa vezető nagyvállalatai, egyre magasabb a bevétel és a profit – írja a Napi Gazdaság.

A Reuters hírügynökség több mint 50 vezető európai nagyvállalat jelentéseit és közleményeit elemezte szakértői segítségével. A felmérésben jellemzően ipari gyártócégeket vizsgáltak - jelentős fókusszal az autógyártásra - akik nemzetközi értékesítést is végeznek. Arra jutottak, hogy a cégek  kezdenek magukra találni, több olyan vállalat is volt, melynek a tavalyi éve rekordeladást és nyereséget hozott.

A megkérdezett vállalatok is optimistán nyilatkoztak, 71 százalékuk szerint is pozitív irányba tartanak és jól értékelték a tavalyi évet. Csak 16 százalék nyilatkozta azt, hogy rosszul sikerült a 2014-es üzleti év számára és nem pozitívak az idei kilátásai. A maradék 13 százalék stagnálást tapasztalt.

A vállalatok vezetői egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy az egyre erősödő kereslet volt a fő motorja a növekedésnek. Emellett mostanra értek be igazán a válságot követő jelentős költségcsökkentések és átszervezések. Ehhez jött még az euró gyengülése és a kőolajár zuhanása.

Belehúzott az autóipar

Az európai autógyárak óriási profitnövekedésről számoltak be a 2014-es évben, kiemelkedően teljesített a Renault és több év milliárdos veszteségei után tavaly már megmutatkozott a takarékossági csomagok hatása a PSA Peugeot Citroën eredményén is.

A német autóipar azonban minden várakozást túlszárnyalt, történetük legjobb évét zárták az országban lévő autógyártók. A Mercedes-Benz, Audi és BMW soha még annyi autót nem adott el egy év alatt, mint 2014-ben.

Az Oroszország elleni gazdasági szankciók, az ukrajnai válság miatti bizonytalanság, az orosz gazdaság egyre romló állapota és a rubel árfolyamának gyengülése több vállalatot óvatosságra intett, és vannak akik a kivonulást fontolgatják az orosz-ukrán piacról. Több vállalat a nyereséges 2014-es év dacára gyengülő orosz és ukrán piacról számolt be, és bár többségük egyelőre nem fontolgatja a kivonulást, de borúlátóak a jövőre nézve, amennyiben nem oldódik meg a konfliktus.

A brit autógyártás is magára talált, 2007 óta a legmagasabb szinten volt a tavalyi évben. A brit autógyártók és -kereskedők szövetsége jelentése szerint tavaly 1,528 millió autót gyártottak az országban, ami 1,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Kimaradt?