Capital: az országnak "csak" két eurómilliárdosa maradt

Ötről kettőre csökkent Románia euró milliárdosainak száma a Capital című gazdasági hetilap pénteken megszellőztetett, de hivatalosan csak hétfőn közölt TOP 300-as listája szerint. Az ország leggazdagabb embere továbbra is az aranybányászatból meggazdagodott, 1,7-1,75 milliárdra „taksált” Frank Timiş ausztráliai-román kettős állampolgár. Ugyancsak átlépi a milliárdos álomhatárt Ioan Niculae, Románia legnagyobb földbirtokosa.03 Timis si sotia 57a1eb07e0

Az ország 300 leggazdagabb emberének vagyona több mint 3 milliárd euróval csökkent egy év alatt, a toplistán szereplők összvagyona 2012-ben 26,5 milliárdra rúg. Tőkehalmozásuk immár csak a nemzeti össztermék 19,4%-át teszi ki, tavaly még Románia éves termelésének 23,8 százalékával rendelkeztek.

A Capital elemzése szerint idén az energiaiparban, az egészségügyi szolgáltatások piacán, a gyógyszeriparban, a mezőgazdaságban és a szállítóiparban könyvelhettek el profitot a vállalkozók. Ellenben csökkent azok vagyona, akik ingatlanban, turizmusban, médiában „utaztak”.RTEmagicC top.jpg

Teszári Zoltán a a hatodik

A leggazdagabb romániai magyar a lista hatodik helyére kapaszkodott fel, a 750-800 millió euróra becsült Teszári Zoltán Nagyváradról vezeti RDS&RCS médiabirodalmát. A Capital látványos meggazdagodásokról is tud. Ezek között elsőként említi a marosvásárhelyi Szász-testvéreket. A munkavédelmi eszközöket gyártó Renania cég tulajdonosai, Szász Orlando és Roland idén 22 milliós forgalmat generáltak, bizniszük jelenleg 28 millió eurót ér.

A toplista szerint az ország minden megyéjében van legalább egy olyan üzletember, akit vagyona „felvitt a térképre”. Ugyanakkor a 26 milliárdos összvagyon közel fele, 12 milliárd euró Bukarestben, illetve a főváros vonzáskörzetében levő Ilfov megyében koncentrálódik. A 300-as listán szereplő közül 110 Bukarestben lakik, de a legtöbbjüknek van legalább egy külföldi lakása is.

Kimaradt?