Tovább csökkent januárban az éves infláció

Januárban tovább csökkent Romániában az éves infláció, amely 0,4 százalék volt - közölte pénteken az országos statisztikai intézet. Egy hónappal korábban 0,83 százalékos éves inflációt jegyeztek, ami akkor történelmi mélypontnak számított.

Decemberhez képest a havi inflációs ráta szintén 0,4 százalék volt. Az elmúlt tizenkét hónapban az ezelőtti tizenkét hónaphoz képest a fogyasztói árak átlagban 1 százalékkal emelkedtek. Januárban az élelmiszerek ára decemberhez képest 0,57 százalékkal emelkedett, a nem élelmiszereké 0,23 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,61 százalékkal nőtt.

A nemzeti bank február elején 2,1 százalékra csökkentette az idei inflációs előrejelzését a korábban közölt 2,2 százalék helyett. A jegybank 2016-ban 2,4 százalékos inflációra számít a korábban közölt 2,6 százalék helyett.

Az alacsony infláció következtében február elején a központi bank az újabb történelmi mélypontot jelentő 2,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot 2,5 százalékról.

Szintén pénteken tette közzé az országos statisztikai intézet az építőiparra vonatkozó adatokat. Ezek szerint az építkezések volumene tavaly a nyers érték szerint 6,7 százalékkal csökkent 2013-hoz képest. A generáljavítások esetében volt a legnagyobb, 17,9 százalékos visszaesés, a karbantartási munkálatok 9 százalékkal, az új építményeknél végzett munkálatok volumene 3,2 százalékkal csökkent.

Kapcsolódók

Kimaradt?