Egymás után épülnek majd itthon az autópályák

Nagyra törő infrastruktúra-fejlesztési tervek hevernek a régiós országok kormányainak asztalán, amelyek alapján a következő években több ezer kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út épülhet. Ennek köszönhetően akár már 2017-ben száguldhatunk az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhely és Aranyosgyéres közötti szakaszán, miután az országos közútkezelő és autópálya-társaság (CNADNR) kihirdette a kivitelezési versenytárgyalás eredményeit. Már tavasszal elkezdődhetnek a tervezési és építési munkálatok.

A hatóság öt részre osztotta fel a mintegy 56 kilométeres pályaszakaszt, a nyerteseknek 16 hónap alatt kell befejezniük a munkát, amelynek összértéke eléri az 1,2 milliárd lejt (egy euró 4,40 lej) – írja a a Napi Gazdaság Online.

Itthon jelenleg 687 kilométernyi autópályán lehet közlekedni, ezt a kormány által nemrég közvitára bocsátott országos infrastrukturális fejlesztési terv szerint 2030-ig megkétszereznék. Kilenc év alatt 656 kilométer autópályát és 2226 kilométer gyorsforgalmi utat építenének becslések szerint több mint 24 milliárd euróból.

A következő években elkészül a Bors–Gyalu (177 kilométer), Nagyszeben–Brassó (103 kilométer), Brassó–Comarnic (54 kilométer), Brassó–Bákó (158 kilométer), Comarnic–Ploieşti (49 kilométer) és Craiova–Piteşti (115 kilométer) sztráda. A beruházásokat az EU kohéziós alapjából finanszírozzák, az áfa nélküli összköltséget 6,6 milliárd euróra becsülik. A gyorsforgalmi utak megépítéséhez ugyanakkor 17,5 milliárd euróra lenne szükség.

Tavaly mindössze 50,5 kilométernyi sztrádát adtak át a forgalomnak, egyes szakaszokat félkész állapotban. Megnyitották a dél-erdélyi autópálya Nagyszeben és Szászváros közötti 22,2 kilométeres szakaszát, valamint a Nagylak és Arad között húzódó 28,3, két részből álló sztrádát. Az idei tervekben mindössze 13 kilométernyi sztráda átadása szerepel: Nagylak és Arad között 10 kilométer, illetve 3 kilométer a bukaresti körgyűrűn. Picit derűsebbek a 2016-os kilátások, az érvényben lévő szerződések alapján 168 kilométerrel bővülhet az ország autópálya-hálózata.

Kapcsolódók

Kimaradt?