Kisebb volt a tervezettnél a tavalyi államháztartási hiány

Kisebb volt a tervezettnél az államháztartás hiánya, amely tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 1,85 százalékát tette ki - jelentette be Victor Ponta miniszterelnök a kormány szerdai ülésén.

Mint mondta, a pénzügyminisztériumtól jó hírt kapott, amely szerint januárban az államháztartási bevételek magasabbak voltak a tervezettnél. Kevésbé jó hírnek nevezte, hogy a tavalyra tervezett 1,97 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány helyett 1,85 százalékos deficitet jegyeztek, ami azt jelenti, hogy a kormány nem tudott elkölteni valamennyi pénzt, amit kiadásra szántak. "Ez azt jelenti, hogy Németország után a legfegyelmezettebb állam vagyunk, de azért ezt a pénzt a továbbiakban el kell költeni" - mondta Ponta.

Tavaly a kormányt számos bírálat érte gazdasági elemzők részéről amiatt, hogy az államháztartás hiányát csak annak árán sikerült alacsony szinten tartani, hogy a kabinet visszafogta a közberuházásokat, így nem serkentette eléggé a gazdaság növekedését. Románia 2013 végén eredetileg 2,2 százalékos GDP-arányos deficitben állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a 2014-es évre, amit később csökkentettek.

A kormány tavalyi évre 2,5 százalékos gazdasági növekedést remél, az egész évre vonatkozó első adatokat a statisztikai intézet várhatóan február közepén közli.

Kimaradt?