Háromszéken kerül a legtöbbe a piaci bevásárlás

Országos szinten Kovászna megyében a legdrágábbak a piacon a termékek. Az econtext.ro gazdaságelemző portál tanulmánya szerint a háromszéki piacokon árusított zöldségek és gyümölcsök kétszer annyiba kerülnek, mint Dolj megyében – az országban itt a legalacsonyabbak a piaci árak.piac2

A felmérés készítői három termék – a krumpli, káposzta és paradicsom – árát vizsgálták. Ezekből egy-egy kilogramm összesen 8 lej 72 baniba kerül a Kovászna megyei piacokon, és mindössze 4 lej 42 baniért vásárolható meg Dolj megyében. A háromszéki piacokon egy kilogramm krumpliért 1 lej 13 banit kérnek, a káposzta kilója 2 lej 50 baniba kerül, a paradicsom kilogrammjáért pedig 5 lej 9 banit kell kifizetni.

Kovászna megyét követően Hargita és Fehér megyékben a legdrágábbak a piacok. Ez azért is ellentmondásos, mert Háromszék közismerten krumpli és káposzta-termelő vidék. A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság szakemberei is követik a piaci árak alakulását, és megerősítették a gazdasági portál tanulmányának az eredményét.

A háromszéki Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba elmondta: a háromszékiek fele mezőgazdaságból él, sok városi lakos, falun élő rokonaitól kap zöldséget és gyümölcsöt, így kevesen maradtak, akik piacon vásárolnak. Az árusok pedig azért kénytelenek magas árakat kérni, mert más megyékhez képest Háromszéken kevesebb terméket tudnak értékesíteni.

Kimaradt?