Megnyílt Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét mezőgazdasági vásár

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este Berlinben a világ legnagyobb szabású mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárát, a Nemzetközi Zöld Hetet (Internationale Grüne Woche), amelyen Magyarország a 43. alkalommal vesz részt.

A megnyitó ünnepségen a vásár díszvendégei vettek részt. Beszédet mondott Christian Schmidt német mezőgazdasági miniszter, aki az EU és az Egyesült Államok tervezett szabadkereskedelmi megállapodásáról - a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) nevű szerződésről - szóló tárgyalásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az EU nem enged szigorú élelmiszerbiztonsági előírásaiból. A miniszter az agrárágazat jelentőségét kiemelve rámutatott, hogy 2050-ben már 9 milliárd embert kell majd ellátni élelmiszerrel.

A Nemzetközi Zöld Hét pénteken nyílik meg a látogatók előtt. A berlini vásárvárosba 400 ezer vendéget, köztük 100 ezer szakmai látogatót várnak a január 25-éig tartó jubileumi, 80. vásárra, amelyen 68 országból 1658 kiállító mutatja be termékeit.

A berlini vásár az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma is. Az idén hetedik alkalommal tartják meg az agrárminiszterek csúcstalálkozójának is nevezett Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumot (GFFA). A tanácskozás fő témái közé tartozik a TTIP, az orosz embargó, az élelmiszerbiztonság és az éhínség elleni nemzetközi küzdelem.

Kimaradt?