Egyre sikeresebb Borszék turisztikai mérlege

Az  év végén újabb népszerűségi csúcsot döntött Borszék fürdőtelep -  Hargita megye északi csücskének „ékköve” panzióit már október végéig lefoglalták szilveszterezésre, és másodszorra szerveztek Tündér-regölést. A borszéki sípálya-borvízfürdő-korcsolyapálya kínálat hamarosan jubileumi kutyaszános látványossággal gyarapszik.

Jó ötlet a Tündér-regölés

Jó ómen Borszék fürdőváros életében, hogy sorozatban, exponenciálisan emelkedőnek ítélik a vendéglátók az ásványvízfürdős síparadicsomként egyre inkább keresett balneo-klimatérikus üdülőhelyet.

A helyi Vendéglátók Szövetsége erre hagyományteremtéssel is ráerősít: a Tündér-regölés immár másodszorra a panziók meghívásos alapon szerveződő programkínálata. Idén kétnapos tagolásban regöltek Borszéken: 31-én a magyar vendégeket énekelték meg, 1-jén a zömmel románajkú szálláshelyekre invitálták az angyalhajjal ékesített gitáros csapatot: Borszék Tündér-regölőit.

Tavaly ilyenkor is örömmel vonta meg a szilveszteri sikermérleget a borszéki városvezetés és vendéglátói szféra, téli szezon végeztével pedig büszkeséggel töltött el minden borszékit: a fürdőtelep „állta a havat”, azaz a gyenge csapadék ellenére sikerült folyamatos műhavas üzemeltetést nyújtani a térség legmodernebb felszereléssel ellátott sí központjában, így a hó mentes, divatosabb célpontok vendégei is ide jöttek át sízni.

Mik József polgármester akkor a „zömmel belföldi turisták” jelenlétét köszönte meg, s ez idén sincs másképpen – noha a magyarországi testvértelepülésekről, például Dunaföldvárról, csoportosan jöttek el szilveszterezni a lendületesen fejlődő üdülőtelepre.

Sírekord: iskola és „szelfi”-pálya

A meleg időjárás ellenére december 18-ától beüzemelt a síközpont felvonós főpályája, de a lehűlésnek köszönhetően a Mikulásra már felépített korcsolyapályát is használni tudták a szilveszteri vigadók. A város Facebook-oldalát, a Borsec-Borszék-et sokan megadták „helyszín”-ként helyszíni önarcképeik feltöltésekor, így a webcam mellett sikeres hangulatportrékat oszthattak meg a telefonjaikon internetezők. A folyamatosan adminisztrált közösségi oldal interaktivitása is rekordot döntött: heti harminc ezres forgalmat ért el – reklámmentesen.

A helyi síegylet január 15-ére hirdette meg az év első, iskolásoknak szóló kupaversenyét – melyre helyszínen is be lehet nevezni. Január 24-25-én pedig koncerttel gazdagított jubileumi kutyaszánhúzó versenyre vár mindenkit Borszék.

Ezt a sikert a vendégváró-szövetségben már a foglalások ritmusán nyugtázták. „Szilveszter az idén nagyon jól és hamar már októberben „eladódott” – fogalmazott Sárpátki Melánia, a Borszéki Vendégvárók Szövetsége elnöke. A szakzsargon azt jelenti: gyakorlatilag lehetetlen volt üres szálláshelyet találni novembertől az üdülőtelepen.

Tavaszra újabb, teljesen új szálláshelyek is nyílnak – jelezte elő Mik József polgármester a Marosvásárhelyi Rádió meghívottjaként. Jelenleg Borszéken 700 szálláshely van – ez folyamatosan bővül, tavaszra már 800 lesz, két létesítmény megnyitásával. Amint az elöljáró elmondta: a kitűzött cél a 2500 fős elszállásolási hely elérése.

Kimaradt?