Román cigaretta az olaszoknak, dió a kínaiaknak

A dohányáru volt tavaly a legfontosabb mezőgazdasági exportterméke Romániának, az ország külkereskedelmi egyenlege pedig, immár második éve, pozitív. Negatívum, hogy a termékstruktúra kedvezőtlen, a bevétel három negyedét feldolgozatlan mezőgazdasági termékek teszik ki.

Húsz év után 2013-ban történt meg először, hogy Románia több mezőgazdasági terméket exportált, mint amennyit külföldről behozott. 2012-ben még 745 millió euró volt az agrárkereskedelem deficitje, ám 2013-ban már pozitív volt a mérleg, 324 millió eurót tett ki, míg a teljes kivitel mintegy 5 milliárd euróra rúgott.

Tavaly folytatódott a kedvező tendencia, szeptember végén 300 millió euró volt a kereskedelmi mérleg többlete. Az Európai Unió tagországaival szemben veszteséges az agrárkereskedelmi mérlegünk, a pozitív egyenleg az Unión kívüli országokkal folyatott kereskedelemnek tudható be. Negatívum, hogy a termékstruktúra kedvezőtlen, a bevétel három negyedét feldolgozatlan mezőgazdasági termékek teszik ki, elsősorban búza, kukorica, napraforgó és repce.

A Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint külföldön a legkeresettebb romániai agrártermék a dohányáru, ebből tavaly 499 millió euró értékben exportáltunk.  A cigarettaexport legfontosabb célországa 2014-ben Olaszország volt, 360 millió euró értékben. A második legjelentősebb exporttétel az Egyiptomba szállított búza, amelyért 345 millió eurót vágtak zsebre a hazai exportőrök.

A cseheknek uborkát viszünk

Bulgáriába elsősorban szóját exportáltunk 27 millió euró értékben, Magyarországon napraforgót, Hollandiában pedig repcét értékesítettünk 24, illetve 61 millió euróért. Csehországban a legkeresettebb román agrártermék az uborka, amelyből tavaly 4 millió euro bevétel származott. Néhány éve, vélhetően főleg a román vendégmunkásoknak köszönhetően, Olaszország és Spanyolország a hazai felvágottak egyik fontos piaca, 2014-ben 14,4 millió eurót tett ki a kivitel. Irakba mintegy 9 millió euró értékben szállítottunk mezőgazdasági termékeket, ennek szinte a felét a tojás tette ki. Az élőjuhkivitel első számú célországa Líbia volt, 75,6 millió eurós tétellel a bevételi oldalon.     

A húsexport továbbra is elhanyagolható volumenű. Tavaly mindössze 170 millió euró értékben sikerült húsipari termékeket értékesíteni külföldön, ami a teljes agrárkivitel 4 százalékát teszi ki. Az ágazat és a kormány egyaránt komoly reményeket fűz a kínai piachoz, ám egyelőre a várt fellendülés várat magára. A távol-keleti országba irányuló mezőgazdasági kivitelünk értéke 2014-ben csupán 7,5 millió euro volt, ennek felét a dió tette ki.    

 

Kimaradt?