Csak belépőjeggyel lehet a tűzijátékot nézni Londonban

London most is igen nagyszabásúnak ígérkező tűzijátékkal köszönti az Újévet - a 2004 óta minden évben megrendezett látványosságot azonban most első ízben csak előre megváltott belépőjegy birtokában lehet a helyszínen megtekinteni.

A rakétákat a parlamenttel szemközti, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lövik fel a parlament híres órája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátéka után.

A tízperces tűzparádé helyszíni megtekintéséért tíz fontot (4000 forint, 55 lej) kellett fizetnie annak a százezer szerencsésnek, akinek jutott jegy az online értékesítés során.

A londoni városi tanács - és személy szerint Boris Johnson polgármester - elsősorban biztonsági okokra hivatkozva döntött úgy, hogy fizetőssé teszi a látványosságot és korlátozza a nézők számát. Az utóbbi években ugyanis rendre félmillióan zsúfolódtak össze a rakpartokon, a hidakon és minden egyéb olyan helyen, ahonnan legalább valamennyit látni lehetett az újévi londoni tűzijátékból. Ennyi emberrel az ilyenkor egyébként ingyenes londoni tömegközlekedés már alig tudott megbirkózni, emellett a rendre felügyelő hatóságok sem tudták garantálni ekkora embertömeg biztonságát.

A londoni városháza felhívta a figyelmet arra, hogy szerdán már kora délután elkezdik lezárni a fizetőssé tett övezet határait, és akinek nincs előre megváltott jegye, az ne is kísérletezzen azzal, hogy a helyszínről nézze meg a tűzijátékot, mert nem fogják beengedni. A belépők pedig már a nyáron egytől egyig elkeltek.

A polgármesteri hivatal külön hangsúlyozta, hogy senki ne vegyen belépőt viszonteladóktól az interneten, ahol sokan tízszeres-hússzoros árakon kínálják a jegyeket, mivel a belépők névre szólnak, és a beléptető kapuknál személyazonosító okmány felmutatását kérik. Azoktól, akik nem a saját nevükre kiállított jeggyel érkeznek a kijelölt helyszínekre, megtagadható a belépés, akkor is, ha az illető több száz fontos felárért vásárolta belépőjét.

Kimaradt?