Zsebrevágják a cégvezetők a polgármestereket

Habár az állami alkalmazottak jelenleg átlagosan 19 százalékkal keresnek többet, mint a versenyszférában dolgozók, a vezető pozíciókban már fordul a kocka: nagyságrendekkel többet keres idehaza egy vállalati topmenedzser, mint egy azonos nagyságrendű összeggel gazdálkodó polgármester.

Romániában alkalmazottként előnyösebb az állam kenyerét enni, mint a versenyszférában dolgozni. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint az állami alkalmazottak jelenleg átlagosan 19 százalékkal keresnek többet, mint a versenyszférában dolgozók. Előbbiek abban a tekintetben is kedvezőbb helyzetben vannak, hogy ha egyszer bekerültek a rendszerbe, akkor kiszámítható módon, a ledolgozott idő függvényében automatikusan növekedni fog a jövedelmük, míg a versenyszférában fizetésemelést egyéni teljesítmény alapján, illetve a termelékenység vagy a nyereségesség növekedése esetén adnak a munkáltatók. Viszont – némileg meglepő módon – a vezető funkciót betöltő közalkalmazottak bérezése fényévekkel van lemaradva az üzleti élet menedzsereinek juttatásaitól, bár munkájuk komplexitása és felelősségük súlya összemérhető.

Emil Boc kolozsvári alpolgármester 2014-es vagyonbevallása szerint 52.464 lejt keresett egy év leforgása alatt városvezetőként, ami azt jelenti, hogy havonta mintegy 4.300 lejt vitt haza. Horváth Anna alpolgármester legutóbbi vagyonbevallásából az derül ki, hogy a havi bére tavaly 3.800 lej volt. Kolozsvár idei költségvetése 250 millió euró körül van, ami nagyságrendileg egy kategóriában van olyan multinacionális vállalatok romániai éves forgalmával, mint a Procter&Gamble, a Henkel, a Nestle vagy az Unilever. A multik vezérigazgatói a Pedersen&Partners piackutató cég adatai szerint Romániában átlagosan bruttó 9.825 eurót keresnek, ami kb. tízszerese a kolozsvári önkormányzati vezetők bérének.

Mivel a önkormányzatok tisztségviselőinek fizetése az adott település lakosainak számától függ, a kisebb megyei jogú városok elöljárói lényegesen kevesebbet keresnek, mint a kolozsváriak. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesternek tavaly 3.350 lejes fizetése volt, ami nem egy egetrengető javadalmazás, figyelembe véve, hogy a város, melynek működésért felel, idén hozzávetőleg 30 millió euróból gazdálkodott. Összehasonlításként talán nem érdektelen információ, hogy alulírott, aki főállásban egy évi mintegy 150 ezer eurós forgalmú cég ügyvezető igazgatója, hozzávetőleg 10 százalékkal többet keres, mint a szentgyörgyi polgármester, és ez a bér az ilyen kaliberű cégeknél egyáltalán nem számít kirívónak. Sokatmondó az a tény is, hogy van olyan RMDSZ-es polgármester, aki 2012-es vagyonbevallása szerint negyedénél is kevesebbet keresett, mint a felesége, aki egy gyár vezérigazgatója. 

A polgármesterek, alpolgármesterek és a megyei önkormányzatok vezetőinek bérét július 1-i hatállyal megemelték. A fizetésemelés fő haszonélvezői a községek és kisvárosok vezetői, a megyeszékhelyek polgármestereinek jövedelme minimális mértékben nőtt. Az új szabályozás értelmében legtöbbet Bukarest főpolgármestere keres, bruttó 7643 lejt, a 150 ezernél kevesebb lakosú megyeszékhelyek polgármesterei bruttó 5.708 lejt, míg a megyei önkormányzatok elnökei 6.612 lejt kapnak.    

Kimaradt?