Három-négy külföldi kérője is van az Astra biztosítótársaságnak

Három-négy külföldi befektető érdeklődik a felügyelet alatt lévő Astra biztosítótársaság feltőkésítése iránt - jelentette ki kedden Misu Negritoiu, a pénzügyi felügyelet elnöke.

A hatóság vezetője szerint a legnagyobb biztosító társaság feltőkésítési folyamata a jövő év márciusában lezárulhat. 

A pénzügyi felügyelet februárban felügyeleti biztost rendelt ki a társaság élére. Ezt a döntést azt követően hozták meg, hogy megállapították: a több mint hárommillió ügyféllel rendelkező, piacvezető biztosító nem lenne képes fedezni a tömeges kárigényeket egy rendkívüli esemény bekövetkezte esetén.

"Optimista vagyok, úgy gondolom, hogy februárban vagy márciusban aláírják a feltőkésítésről szóló szerződést egy külföldi befektetővel" - mondta Negritoiu. Hozzátette: ennek nyomán végrehajtható a 420 millió lej értékű, második tőkeemelés, miután az Astra részvényesei májusban döntöttek az első, 70 millió lej értékű tőkeemelésről, amit szeptemberben hajtottak végre részvénykibocsátással. Negritoiu szerint az első részlet nyomán befolyt pénzt már felhasználták kártérítések kifizetésére.

Az Astra két részvényes cégen keresztül Dan Adamescu üzletember birtokában van. A bukaresti hatóságok megállapították, hogy az Astra mintegy 40 százalékkal alábecsülte a biztosítási kockázatokat, és erre alapozva a szükségesnél jóval alacsonyabb fedezettel működik.

Kimaradt?