A kormány kiegyezett a büdzséről a Valutaalap küldöttségével

Elvi egyezség született a kormány és Románia nemzetközi hitelezői között a jövő évi költségvetés sarokszámairól – közölte kedden a Victor Ponta miniszterelnök.

A Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és a Világbank bukaresti küldöttséget sikerült meggyőzni arról, hogy a jövő évi költségvetési deficitcél 1,83 százalékos legyen. A nemzetközi hitelezők korábban jóval kisebb, 0,9 százalékos hiánycélhoz ragaszkodtak, és emiatt a múlt héten a tárgyalások is veszélybe kerültek.

Victor Ponta megerősítette: jövőre nem vezetnek be új adónemeket, marad az egységes 16 százalékos adókulcs. Emellett 2015-ben érvényben maradnak az idén hozott vállalkozásbarát intézkedések is: a társadalombiztosítási járulék 5 százalékos csökkentése, az újrabefektett profit adómentessége. Ugyanakkor emelik a minimálbért, a nyugdíjakat és az alacsony jövedelmű családokat megillető gyerekpótlékot is.

A jövő évi költségvetés néhány sarokszáma: a deficitcél a GDP 1,83 százaléka, a kidások elérik a 238 milliárd lejt, a bevételek a 225 milliárd lejt, a hiány pedig 13 milliárd lejes lesz. A büdzsé tervezete 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Az európai uniós projektek önrésze 19 milliárd lejt emészt majd fel, az önkormányzatoknak pedig 9 milliárd lej jut.

Ponta közölte, a büdzsé technikai részleteiről még folytatják az egyeztetéseket a nemzetközi hitelezőkkel, ám a tervezet pénteken már a parlament elé kerül. A költségvetés parlamenti elfogadása december 21-re várható.

Kapcsolódók

Kimaradt?